Читај ми!

Здраво поврће из наше баште

У Нишу, на пијачним тезгама са ознаком "Наша башта" продаје се искључиво поврће тестирано на пестициде и тешке метале. Производе га чланови Удружења "Нишки повртари", а цене су као и код осталих продаваца.

На нишким зеленим пијацама од недавно су се појавиле посебно означене тезге са производима Удружења "Нишки повртар" на којима се продаје искључиво поврће тестирано на пестициде и тешке метале.

Свако ко је купио једном, долази поново јер зна да шта купује, каже Словенка Живковић из Чокот, која свакодневно на нишким пијацама продаје поврће из своје баште и пластеника: "Купци нас препознају и знају да овде не могу купити лошу робу."

Ове тезге од осталих издваја цертификат о исправности поврћа. Препознатљивост је и циљ вредних нишких повртара, а највећи међу њима је Дејан Лазић који сваке године поврће сади на око осам хектара.

Лазић каже да примењује савремене методе и да добро живи од свог рада: "Удруживање је донело доста тога. Од набавке материјала, препарата, амбалаже и заједничке продаје."

Директор Јавног предузећа "Тржница" у Нишу Небојша Петровић каже да се ради о производима који морају да имају цертификат и који су прошли тестирање на тешке метале и пестициде.

Резултати показују и десет пута мању концентрацију ових материја у поврћу од дозвољене, а даљи пласман квалитетног поврћа, како кажу, остаје циљ надлежних служби.

"Помагаћемо и даље да се усаврши модел презентације и продаје брендирањем производа, паковањем у биоразградиву амбалажу", каже Александра Брзаковић, начелник Градске управе за пољопривреду. "Следећи корак је интернет достава пољопривредних производа из Удружења."

Удружење "Нишки повртар" има четрдесет чланова који поврће гаје на око педесет хектара. Сви уредно воде евиденцију о третирању поврћа пестицидима и редовно тестирају своје производе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се