Читај ми!

Мање лесковачког парадајза

Лесковачки повртари ове године у својим пластеницима засадили су мање парадајза него прошле године, јер нису имали коме да га продају. То поврће се гаји на око 4.000 хектара, а цена је знатно виша од прошлогодишње.

Због великих губитака које су имали прошле године, када ни поред незапамћено ниске цене од 5 динара по килограму, нису имали коме да продају парадајз, ове године лесковачки повртари предност су дали гајењу паприка.

Непрегледна поља Лесковачке котлине прекривена су пластеницима. Такве површине поступно се повећавају, али је број пластеника у којима се гаји парадајз мањи.

Тако је и у домаћинству породице Коцић у Номаници, коју је на то, како кажу, натерала лоша прошла година.

Снежана Коцић каже да су цене биле незапамћено ниске, род богат и да нису знали шта ће с парадајзом. "Бацали смо га", каже Снежана. "Зато је ове године у скоро свим пластеницима паприка. Лакша је и исплативија за производњу."

У суседном Злоћудову, уместо у количине, произвођач Драган Илић узда се у квалитет парадајза. У његовом пластенику берба још није почела, а биљке запрашују бумбари како би род био бољи.

Кошница бумбара кошта 65 евра, каже Драган Илић: "Морам тако да опрашим парадајз ако хоћу да уберем нешто."

У другим пластеницима парадајз је већ зрео за бербу. Бере се и сади у исто време. Велики произвођачи окренути су раним и касним сортама.

Слободан Коцић из Номанице за дан-два посадиће 10.000 струкова парадајза који ће сазревати од септембра до децембра.

Неопходно је добро планирање производње

Парадајз из Лесковачке котлине широм земље иде пуних седам месеци. Производња захтевна, улагања огромна, тржиште невелико, па је добро планирање неопходно.

Тржиште је некад било много веће, каже Милорад Стојиљковић из Удружења повртара Номаница, и зато данас није лако продати парадајз.

О нешто мањем броју засада парадајза већ сведоче и цене на пијаци: у односу на прошлу годину скупљи је и до десет пута.

И поред тога, велике зараде нема и, према речима Слађане Сотировић из Богојевца, уз цену од педесет динара за килограм једва покрију трошкове производње.

Ако се свему додају и високе температуре, које посебно неповољно утичу на производњу парадајза на отвореном, сигурно је да ове године у лесковачком крају неће бити рекордног рода.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара