Читај ми!

Преквалификацијом до посла

Само у једном краљевачком предузећу, након обуке за ново занимање коју је организовала Служба за запошљавање, посао је добило 48 варилаца, а у току је и обука пете групе од 12 незапослених.

Национална служба за запошљавање у Краљеву, у сарадњи са појединим предузећима и државом, организује преквалификације за дефицитарна занимања.

Игор  Гајовић, хемијски лаборант, две године је покушавао да пронађе посао у струци, али није успео у томе. Одлучио је да се преквалификује за вариоца и тако добије запослење. Већ је потписао уговор о запослењу на пет година у предузећу "Амига", што је, како каже, најважније.

У дванаесточланој групи полазника има машинских техничара, графичара и кувара. Свима је циљ стално запослење.

Слободан Сучур завршио је Средњу угоститељску школу за кувара. Иако је и то занимање тражено, Слободан каже да му посао вариоца више одговара, пре свега због радног времена. Још један од разлога је и што су, како каже, вариоци веома тражени у иностранству.

Ненад Данић је по струци машински техничар, али сигуран посао на пет година и плата која је у старту 25.000 динара, били су, како каже, разлог да се преквалификује.

Обука за вариоце у предузећу "Амига", подразумева теоретски и практични део, а након тога и полагање теста.

Инструктор заваривања, Милан Синђелић каже да практична обука траје 260 сати и, с обзиром на то да подразумева два поступка, трајаће око три месеца.

Ово је пета група полазника и са њима са њима ће у предузећу бити укупно шездесеторо запослених после преквалификације.

"Са њима као мајсторима, када почну да раде, предузеће Амига је изузетно задовољно", истиче професор теорије Душан Грубач.

Обуку код послодаваца финансира Филијала Националне службе запошљавања у Краљеву, а на захтев послодаваца који обезбеђују услове за преквалификацију, тренутно има три обуке - за столаре, конфекционаре и вариоце.

Александра Божовић, шеф Одсека за посредовање при запошљавању у НСЗ филијала Краљево каже да, након завршене обуке, субвенционишу порезе и доприносе у наредних шест месеци, а да се за то време незапосленима обезбеђује 5.300 динара, што представља десет одсто републичког пресека и трошкове превоза. Након преквалификације, каже да многи одмах добију и стално запослење.

У Краљеву је више од 13.000 незапослених, при чему 80 одсто има завршену основну школу, трећи и четврти степен образовања. С обзиром на то да нове технологије захтевају и нове профиле занимања, овакве преквалификације су најбржи пут за проналажење посла од чега, како кажу, корист имају и послодавци и незапослени.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се