Читај ми!

Одјеци Тврђава театра

"Ноћ у кафани Титаник" Књажевско-српског театра, одиграна трећег фестивалског дана, одлично су примили и публика и критика. Изазов глуме под зидинама смедеревске тврђаве додао нове слојеве и квалитет више, иначе одличној, представи крагујевачког позоришта.

Представа Књажевско-српског театра из Крагујевца "Ноћ у кафани Титаник", коју је по мотивима прича Иве Андрића драматизовао и режирао Небојша Брадић, одиграна је трећег дана 4. међународног амбијенталног позоришног фестивала "Тврђава театар" у Смедереву.

У јакој интернационалној конкуренцији, у такмичарском делу фестивала на којем учествује девет позоришних кућа из Немачке, Словеније, Црне Горе и Србије, представа крагујевачког позоришта одлично је примила и бројна публика у смедеревској тврђави и критика.

"Ауторски и извођачки тим ове представе је - усложњавајући један врло децидан и директан, али сасвим камерни и некако инверзивни текст Ива Андрића - постигао, унутар моћних епских зидина смедеревске тврђаве, да створи свеобухватне асоцијације и приближи и универзализује неке појмове, који се не осећају на тај начин у затвореном простору позоришта", написао је Горан Цветковић, позоришни критичар Радио Београда 2 и стални хроничар међународне театарске смотре у Смедереву.

За водитеља фестивалских разговора Жанка Томића, крагујевачка представа "Ноћ у кафани Титаник" представља чврсту и самосталну "постдрамску структура".

Зидине Тврђаве додају представи посебно значење и зрачење

У представи "Ноћ у кафани Титаник", створеној упорним креативним радом Небојше Брадића и сарадника и глумаца, сматра Горан Цветковић, под зидинама тврђаве у Смедереву освестили су се неки, до сада можда скривени, токови сурове прозе достојне и Брехта, и Софокла, таман колико и самог Андрића.

"Кад говоримо о овом извођењу на Тврђава театар фестивалу у Смедереву, морамо бити свесни још једног укљученог ствараоца, ако тако могу да кажем, морамо одати посебну пажњу и зидинама и Малом граду тврђаве, који су као додатни фактор представе деловали на публику посебним зрачењем", рекао је Цветковић, додајући да је већ писао о премијерном извођењу "Ноћи у кафани Титаник". 

Наравно, свега тога не би било да тога већ нема у самој структури ове одличне представе, , нагласио је Цветковић, али је публика могла да се увери у снагу посебно створених околности под којима се представа на Тврђави - или боље, у тврђави, играла.

"Играти једну причу која није споља атрактивна, него је више прича изнутра, посебан је изазов и за глумце и за публику. У том смислу честитам и једнима и другима", рекао је после представе Небојша Брадић за електронско издање "Гласа јавности", који сматра да је тај дијалог успостављен и да су основне линије представе успеле да се проведу до краја.

Међународни амбијентални позоришни фестивал "Тврђава театар" у Смедереву затвара се 20. јула, проглашењем победника и доделом награда за најбољу представу, режију и глумца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара