Читај ми!

Зашто Ћићевац још нема воду

Општина Ћићевац ни након вишедеценијског чекања неће 1. августа добити исправну воду за пиће, јер није завршена изградња водовода за који је новац обезбедила ЕУ. Челници Ћићевца предали су делегацији ЕУ петицију грађана којом траже да им се рок за заврештак радова продужи.

Иако 1. августа истиче рок за завршетак пројекта изградње система регионалног водоснабдевања "Расина", за који је Европска унија обезбедила седам милиона евра, посао није окончан. Касни се из много разлога, пре свега због обимне процедуре и спорости администрације.

Због бројних измена идејног пројекта по којем је ЕУ расписала тендер и изабрала извођача, италијанско-српски конзорцијум "Калиган Лад", али и због чекања на добијање свих дозвола и сагласности, радови на реконструкцији Фабрике воде у Мајдеву у старту су каснили десет месеци.

Радови се, ипак приводе крају, тако да ће у уговореном року капацитет фабрике бити повећан на 950 литара у секунди, профункционисаће нова технологија, ново озонирање, УВ зрачење, коагулација.

Међутим, да би регионални водовод био сасвим завршен потребно је да, средствима ЕУ и НИП-а , Калиган-Лад и ужичко "Јединство" ураде и два прелаза испод Западне и један преко Јужне Мораве. Иако је реч о 320 метара, сасвим је извесно да тај посао неће бити завршен до 1. августа.

Са жељом да се тај рок продужи, челници Ћићевца су у петак делегацији ЕУ предали петицију са 2.224 потписа житеља те општине којом траже да се продужи рок за заврештак радова.

"Овај проблем није проблем неактивности или грешке општине Ћићевац", истиче председник те општине Златан Кркић. "Она је само корисник те донације коју је неко други изводио и коју, највероватније, није коректно извео. Ми заиста иаммо проблем, ни криви ни дужни. Јер, нити смо могли да утичемо на избор извођача радова, нити смо могли да утичемо на новац, нити на њихово сравњење дуговања изведених радова. Мислим да ми морамо да их натерамо да они продуже рок, да пронађу начин да тај новац, који сада стоји по страни, искористе за завршетак радова и да коначно добијемо пијаћу воду."

С друге стране, главни менаџер пројекта као представник "Калиган Лада" мр Миша Голицин, каже да нема никакве кривице извођача у том делу посла:

"То је вероватно питање које треба упутити администрацији Републике Србије, јавним комуналним предузећима "Морава" и "Водовод" Крушевац, као и администрацији ЈП "Путеви Србије" које касни са давањем сагласности. Ми смо документацију за извођење радова на прелазу преко Јужне Мораве добили тек 5. јула 2012."

По устаљеној процедури, извођач је на основу те документације доставио нову понуду Европској делегацији од које очекује техничку и финансијску сагласност, како би наставио радове.

"Ми ћемо ово урадити када Европска унија да сагласност у року од четири недеље", рекао је Голицин.

Одговора још нема. Чека се и да крушевачки "Водовод" заврши радове на резервоару воде у Липовцу и повеже га на мерно-регулациони вентил с друге стране регионалног пута, што је пројекат који се финансира из НИП-а и буџета града Крушевца.

То би могло да се заврши веома брзо, тврди Слободан Лазић, директор ЈКП "Водовод" Крушевац: "У року од два месеца, уколико на време дођу дозволе. Међутим, преко шест месеци чекамо одобрења и сагласности ЈП ‘Путеви Србије' које је доста инертно и спороходно, и то је главни проблем да се то уради."

Зашто се са добијањем сагласности толико дуго чека, званични одговор из "Путева Србије" још нисмо добили. Неизвестан је и став ЕУ о захтеву за продужетак рока за завршетак пројекта који, већ сада је сигурно, није једини услов да житељи Ћићевца после вишедеценијског чекања добију исправну воду за пиће.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара