Читај ми!

Ирена и даље чека плућа

Ирена Пауновић живи прикључена на апарате за кисеоник без којих не сме да направи ни најмањи корак. Пре девет месеци, уз помоћ донатора и градске управе, прикупила је новац за трансплантацију плућа у Бечу, али је и даље неизвесно када ће та операција бити урађена.

Ирена Пауновић из Краљева је једини преостали пацијент из Србије који чека трансплантацију плућа на АКХ Клиници у Бечу. Од почетка године болесници из наше земље више се не стављају на листе чекања јер нисмо у систему Еуро-транспланта.

Ирена је имала срећу да је ипак стављена на активну листу водеће европске клинике за плућне болести, међутим, и даље је неизвесно када ће бити позвана на операцију.

Без боце с кисеоником и пратње Ирена не сме да се удаљава од свог дома. Свесно се излаже великом ризику када аутомобилом одлази до лекара или по лекове.

Спасоносна боца привезана је за седиште и подешена на нормалан режим рада. Од Адрана, где живи само са мајком, до центра града има пет километара.

"На том путу до града и лекова има и доста проблема јер страхујем да не буде неки застој на путу или слично. Због кисеоника", каже Ирена. "Све време сам у неизвесности."

Иако се излаже великом напору, вожња аутомобилом Ирену подсећа на период када је живела као и сви други. Када је могла да ради, да се школује и излази.

Свега тога сада више нема јер јој је већ одстрањено једно плућно крило а друго је озбиљно оштећено због фиброзе од које болује од детињства.

Питање је колико све то може још дуго да се издржи, каже Ирена: "Молим бога само да буде како треба."

Контролисати боцу у вожњи готово је немогуће јер није доступна. Због тога Ирена не сме да вози без пратње. Дане проводи искључиво кући, прикључена на друге апарате са кисеоник.

Девет месеци је прошло од када је уз помоћ донатора и градске управе прикупила 120.000 евра колико кошта трансплантација плућа у Бечу.

После операције, за коју се нада да ће бити ускоро, очекује је дуг и скуп период опоравка и привикавања на нови живот.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара