Читај ми!

Музеј старина у Кнез Селу

Звона за овце, плуг, грнчарија, народна ношња, накит - део су збирке старина Милована Крстића из Ниша, који се у Кнез Село вратио да очево имање сачува од пропадања. У породичној кући изложио је око две и по хиљаде старих и ретких предмета које жели да сачува од заборава.

Пошто је остао без посла, Милован Крстић вратио се на очево имање. У Кнез Селу код Ниша почео је да сакупља стара оруђа и предмете.

Крстић је у својој кући изложио око две и по хиљаде предмета које су време и техолошки напредак истиснули из употребе. Има их много више, како каже, али нема довољно места. Међу њему најдражим предметима су звона стада оваца.

"Чувам плуг стар више од сто педесет година, са којим се некада орало. Људи нису имали ни ланце па су користили бивољу кожу. Тако се некада радило", објашњава Крстић.

Многе од изложених предмета нашао је на имању и у селу. Одбачене. Осим бројних пољопривредних оруђа и старог посуђа, ту су и печати, ношње и накит. За сада, нема никакву подршку, све ради сам, а простора је, каже, све мање.

"Многи су обећавали да ће обезбедити неки простор, али од тога за сада нема ништа", каже Крстић. "Имам још предмета које нисам имао где да изложим."

У кући постоји и део који се односи на новију историју. Милован Крстић каже да је, упркос свему, ипак остао веран лику и делу Јосипа Броза Тита:

"Ја сам био Титов стипендиста. Тито ме је школовао, а имам многа признања из тог периода. Сада када сви бацају предмете из тог периода ја их чувам."

Прошла времена за сада остају у овој кући. Милованова жеља да шаролика збирка прерасте у званични музеј не зависи, ипак, само од његове посвећености.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије