Читај ми!

Првa поља хељде у пиротском крају

Пољопривредник из Станичења први је у пиротском крају, на две огледне парцеле, посејао хељду. Општина Пирот најављује подстицаје и сигуран пласман за заинтересоване произвођаче.

Хељда је вишеструко корисна једногодишња зељаста биљка која се узгаја као житарица. Успева на различитим земљиштима, брзо расте и сазрева за три месеца од часа сејања. На зељастој стабљици развија се до 2.000 крупних и мирисних цветова које радо посећују пчеле, па се у неким земљама гаји најпре због меда који је веома квалитетан и цењен.

Данило Вукадиновић из села Станичење, код Пирота, одлучио се да на две огледне парцеле од 30 ари засеје хељду. Намера му је да са ових парцела произведе семе, а да на Старој планини, почне озбиљну производњу.

"Ја већ планирам, с обзиром на то да у Топлом Долу имам двадесет хектара, идуће године на два до три хектара засадим хељду", каже Вукадиновић. "Овамо у Станичењу ћу само прозводити семе, а за здраву храну производиће се на Старој планини, где се не користе пестициди, ђубрива и хербициди."

Пољопривредни стручњаци кажу, да је хељда захвална за гајење, јер успева до четири хиљаде метара надморске висине и не захтева посебну агротехнику.

Општина Пирот је недавно добила понуду од асоцијације Биопланет, да организује заинтересоване произвођаче за гајење хељде, јер гарантују сигуран пласман на тржиште Италије.

Горан Поповић, помоћник председника општине за пољопривреду, каже да су се договорили да се виде са том асоцијацијом током септембра и да направе план и програм гајења хељде на подручју пиротске општине. Он очекује да ће се јавити велики број пољопривредника који желе да гаје хељду.

Просечан род хељде је две тоне по хектару, а килограм хељдиног брашна кошта 300 динара.

Хељда је и медоносна биљка: са једног хектара засада хељде, пчеле могу да произведу од 100 до 300 килограма меда. С обзиром да не тражи посебне услове, управо је подручје Старе планине идеално за гајење хељде.

Хељда је изузетно важна биљка за оне који су алергични на глутен јер могу да једу хлеб и остала пецива од хељдиног брашна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
4° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом