Читај ми!

Мањи род, али добра цена

У општини Мерошина, на око две хиљаде хектара, почела је берба облачинских вишања. Произвођачи, који су протеклих година трпели губитке, задовољни су откупном ценом која ће ублажити и штету због смањеног рода.

Слободан Јовановић из Облачине међу првима је у мерошинској општини почео бербу вишања. У обрађивање и заштиту вишања на два и по хектара уложио је 350 хиљада динара, а откупна цена од сто динара за килограм рачуницу чини позитивном. Када одбије све трошкове,  очекује да ће му остати петсто хиљада по вагону.

Око пет хиљада евра чисте зараде по хектару очекују и остали мерошински вишњари, много више задовољни ценом и квалитетом вишања него родом, који је  за трећину испод максималног.

Облачинска земљорадничка задруга уговорила је посао са откупљивачима.

"Цена је загарантована", каже Славиша Јанковић, директор Земљорадничке задруге, "имамо већ традиционалног купца са којим је договорено да се плати цена која буде при крају бербе."

Ценом су задовољни и берачи, којима се плаћа 15 динара за килограм вишања.  Дневно се, према речима Јове Гуњића из Беле Паланке, може убрати између 150  и 300 килограма вишања, а просечно се заради око две хиљаде динара.

Дани вишње - манифестација којом се обележава почетак бербе, окупио је у Мерошини домаће и стране стручњаке.

Др Јанош Апостол, из будимпештанског Истраживачког воћарског института, каже да су квалитет и укус облачинске вишње одлични и да су саднице добро неговане, али да би обим производње могао бити већи.

У општини Мерошина ове године од вишања очекују прилив од 10 до 15 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. новембар 2025.
2° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом