Читај ми!

Змије у граду

Једанаесторо људи из Ниша и околине у последњих месец и по дана је, због уједа змије, затражило помоћ на нишкој Инфективној клиници. У случају да примете змију, грађани треба да позову активисте Зоопланета и да не покушавају да их сами ухвате.

Шездесетчетворогодишњу Милку Јоцић из Бренице код Ниша ујела је змија када је из своје куће кренула у посету ћерки. Змија, која ју је угризла чим је ступила на тротоар, била је жуто-беле боје.

За ово доба године уобичајено је да се број змија повећа, кажу ветеринари који грађанима саветују да, ако наиђу на змију у својом окружењу, позову стручна лица и да не покушавају да их сами ухвате.

"Већина људи сматра да, пошто је на овом подручју мали број отровних врста, смеју сами да их ухвате", каже ветеринар Миомир Костић, "међутим, најбоље би било да позову активисте организације Зоопланета."

У Нишу се хватањем змија баве једино активисти нишке организације "Зоопланет", који све раде волонтерски. Душан Стојановић из ове организације каже да су од почетка сезоне имали око двеста позива и да су ухватили двадесетак змија.

"Да грађани имају мало разумевања и да очисте дворишта, покосе траву, очисте депоније око својих кућа, превентивно би се, у великој мери, заштитили од змија", објашњава Стојановић.

На Инфективној клиници у Нишу, којој се први пацијент јавио крајем априла, кажу да серума против змијског уједа има довољно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије