Читај ми!

Слатки матурски радови

Док већина ученика средњих школа за завршни матурски испит полаже тестове, ученици Угоститељско-туристичке школе у Врњачкој Бањи спремају специјалитете које, после оцењивања стручне комисије, послужују гостима школе.

У кухињи Угоститељске школе у Врњачкој Бањи све врви од ученика који полажу завршни тест за куварског техничара. Сваки ученик има од три до шест сати да припреми једно јело.

У школи ће матруски испит полагати око две стотине ученика трећег и четвртог степена образовања.

Све је лепо спремљено, каже ученица Маја Алексић и додаје да су сва јела врло укусна. Она нису само за оцењивање већ и за уживање у јелу", каже Алексићева.

Поред главног јела, ученици ове школе спремају и разне посластице, а многи од њих већ су освојили бројне награде на републичким и локалним такмичењима.

Марко Илић се није покајао што је уписао ову школу јер је, како каже, сигуран да ће се као кувар лако запослити.

Сваки од ученика, поред дипломе, добиће и уверење школе које ће подносити будућим послодавцима на увид, попут некадашњих мајсторских писама. Ученици су обучени да мајсторски спреме стотинак јела.

Директорка Угоститељско-туристичке школе Јелена Чешерковић каже да су ова занимања веома тражена на тржишту рада.

"Ми ћемо уписати у наредну школску годину око 240 ученика, што је осам нових одељења. Наши ученици, углавном долазе са стране, школују се и потом одлазе на разне послове. Често и у иностранство.

Школу похађа око 750 ученика, а за наредну школску годину планирано је да се повећа број ученика, нарочито за профиле који су тражени на тржишту рада.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије