Читај ми!

Оаза за уметнике и туристе

Етно-село Латковац код Александровца подигнуто је на више од два века старом огњишту породице Кнежевић. Напуштени заселак је, захваљујући ентузијазму наследника, постао туристичко-културни центар, отворен за госте током целе године.

Професор Живојин Велимировић у Латковац је дошао да слика. Али је уз боје и штафелај понео је и виолину од које се не одваја.

После хиљаду шестсто концерата широм Европе, Чајковског  са задовољством свира у завичају, каже Велимировић: "Чује се и цвркут птица и сасвим је други осећај од оног када професионално свирате."

Латковац је оаза за домаће и стране туристе, али и место у које долазе књижевници, музичари, научници и сликари за које је сваки детаљ из етно-села инспирација.

Академска сликарака Љиљана Гашпаровски направила је много фотографија које ће у атељеу у Београду, како каже, тек разрадити.

"Разговарали смо са мештанима. Интересовало нас је како се у Србији живи", каже Станка Тодоровић, академска сликарка. "Срећа је наша што имамо такве људе да разумеју колико је потребно уносити у сваки сегмент живота."

Неколико кућа, од којих је једна грађена пре два века, адаптиране су у хотеле са двадесет два лежаја. Управа за родну равноправност, уз помоћ Шведске државе, помогла је реконструкцију још једног објекта у домаћинству, чиме ће се повећати смештајне могућности.

Према речима Сање Кнежевић, менаџера Етно-села, ускоро ће бити завршена реконструкција амбара у апартман, па ће гости у потпуности моћи да уживају у чарима тог места.

У породичном послу су три сестре Кнежевић и њихови родитељи. Тачно се зна ко је за шта задужен.

Заслуге за то што се  у селу Латковац ово домаћинство из милоште назива Слатковац припадају и најмлађој Мији која, иако живи у Београду, код баке и деке проводи највише времена.

 "Одавно смо имали причу шта би било кад би било. Онда је та прича постала стварност", каже домаћин етно-села Драган Кнежевић. "Није било лако, и даље је мукотрпно. Али ми не одустајемо, јер уживамо у овом што радимо и идемо даље."

Колекцији бројних  признања однедавно се придружило још једно по које је породица ишла у Беч. На конкурсу за одрживи развој Аустријске агенције, Етно-село Латковац рангирано је у првих 35 европских компанија.

Овим успехом започела је нова прича о производњи органске хране у коју ће бити укључени мештани више села Жупе александровачке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије