Читај ми!

Стижу домаће диње из пластеника

Драган Радојев из Добринаца, пионир у пластеничкој производњи диња у Срему, већ за неколико дана на тржиште ће изнети квалитетне диње, без трагова пестицида. Улагање у пластенике није мало, али се исплати, каже Радојев.

Пољопривредници у Срему, поред парадајза, паприка и краставаца, у затвореном простору почињу да производе и диње. Први је то урадио, пре шест година, Драган Радојев из Добринаца.

Иако је ове године због неповољних временских услова закаснио са подизањем пластеника, први род очекује већ за неколико дана.

То ће, каже Радојев, бити прве домаће диње које су сазреле природним путем и у себи немају остатке пестицида. Радојев каже да је то "здравствено апсолутно безбедан производ и вероватно прва диња природно сазрела на нашем тржишту".

Производња диње у затвореном простору много је сигурнија од оне на отвореном пољу. На метру квадратном у пластеницима очекује се род од осам до десет килограма, а принос је загарантован.

Принос на отвореном простору је дупло мањи и, поред тога, пластеничка производња не изискује велике трошкове за заштиту од болести.

"Заштита је далеко лакша него на отвореном простору јер су патогени онемогућени да изазову болести диње, а и на мањем простору је лакше применити заштиту и остале аготехничке мере", објашњава Ђура Пајић, стручни сарадник за биљну производњу у румској Саветодавној стручној служби.

Драган Радојев каже да је највећи трошак улагање у пластенике, али да добра цена може све да исплати. Ове године очекује да ће почетна цена бити 120 - 130 динара за килограм.

Дугогодишње искуство у овој производњи омогућило му је сигурно тржиште, тако да бојазни за пласман нема.

"Ако имаш квалитет, тржиште није проблем. Да имам три пута оволико засејаних диња, све бих продао", тврди Радојев.

Диње из Добринаца завршиће на тржишту Београда и Новог Сада, а док не стигну оне са њиве имаће и добру цену. С обзиром на то да раније стижу, већ до краја јула њихова производња биће завршена.

Упоредо с продајом диња, Радојев ће на тржиште изнети краставце и парадајз које такође гаји у затвореном простору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. новембар 2025.
2° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом