Читај ми!

Ратари против нафташа

Мештани Руског Села забранили су радницима НИС-а да изводе геофизичка испитивања тла ради проналажења нафте јер су, како наводе, штете на њивама и баштама много веће него што су очекивали, на основу онога што им је речено пре почетка испитивања.

Тешка механизација која крстари кроз насеље, километарки трагови у житу, угажени куруз,  каблови у баштама - свакодневица су мештана Руског Села од када су у њиховом месту почела геофизичка испитивања тла.

Мештани кажу да има доста парцела где је начињена штета и кад то није било нужно, где су се џипови који су постављали каблове возили без потребе.

"Трагови куда они прођу, то су утабани трагови где оно што смо ми посејали више не постоји", каже пољопривредник Душко Тодић.

На многим њивама, сматра Душко Томић и остали ратари из Руског Села, последице ће бити видљиве више година. Штету је до сада пријавило више од пет стотина мештана.

На иницијативу седамдесетак незадовољних паора, синоћ је у селу одржан састанак са представницима Нафтне индустрије Србије. Мештани су им забранили извођење радова у самом селу, а ако не удовоље њиховим захтевима, забраниће им и улазак у њиве.

"Ми смо базирали основну цену, по њиховом је 10 динара по квадратном метру за угажено жито, а ми смо тражили да то буде 20 динара", објашњава Имре Кабок, председник Месне заједнице Руско Село. "Осим тога, где се гази вибратором и где се наносе вишегодишње штете замљишту, да се тамо признаје још додатних 18 динара."

Дејан Пејчиновић, директор погона Геофизички сервиси НИС, каже да нису у потпуности наишли на разумевање мештана:

"Ту су истакнути неки захтеви који одступају од постојеће методологије и ценовника НИС-а и одлука о прихватању тих захтева треба да буде донета на вишем нивоу."

Расплет се очекује током поподнева, до када су мештани НИС-у дали рок за одговор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије