Читај ми!

Добровољни даваоци крви

Македонци и Срба из Куманова, Неготина, Велеса и Скопља и ове године окупили су се у акцији добровољног давања крви у Врању. Акцију, од НАТО бомбардовања 1999, организује невладина организација "Св. Сава" из Куманова.

Око сто осамдесет Срба и Македонаца из Куманова, Неготина, Велеса и Скопља дошло је у Врање, где већ тринаесту година заредом добровољно дају  крв.

Пензионер Милорад Крстевски из Лопате код Куманова четрдесет пет пута добровољно је дао крв, а само у Врању петнаест пута. "Ова акција ми много значи јер, тако могу да спасим нечији живот", каже Крстевски.

Душан Јовановић из Куманова каже да је Врање њихова прва домовина и да зато долазе овде да помогну, јер су овде њихови корени.

Успешност сваке акције се мери по одзиву новопријављених добровољних давалаца крви.

Свето Димић из Куманова каже да му се сада указала прилика да да крв и некоме помогне у невољи.

Служба за трансфузију крви у резерви има педесет јединица позитивних крвних група, али недостају негативне.

Докторка Весна Стојановић, специјалиста трансфузиолог каже да су у летњем периоду потребне много веће количине крви јер, се тада ради хладни оперативни програм.

Болници у Врању дневно треба од двадесет до тридесет јединица крви. У случају ванредних ситуација саобраћајних незгода и других несрећа и дупло више, кажу лекари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије