Читај ми!

Варвари опседају Маглич

Маглич је вековима одолевао освајачким походима и ратовима, али попушта пред сталном "опсадом" вандала који све што се с муком уради бесомучно уништавају. Висећи мост преко Ибра је забрањен за употребу, стаза до града је готово неприступачна, а осветљење уништено.

Средњовековни град Маглич, на брегу изнад десне обале Ибра, двадесетак километара јужно код Краљева, вековима је одолевао освајачким походима, трговачким сукобима и ратовима. "Нови варвари" учинили су, међутим, да ове године традиционална манифестација "Дани јоргована" први пут не може да се одржи међу зидинама древног града.

Последњих година сви напори заједнице, посебно ентузијаста попут Милана Глишовића, председника Друштва српско-француског пријатељства "Јелена Анжујска", да се бисеру наше културе врати бар део старог сјаја, остају безуспешни. Непознати људи уништавају све оно што се на Магличу тешком муком и оскудним средствима уради.

Захваљујући Друштву српско-француског пријатељства "Јелена Анжујска" у Краљеву, Маглич је пре пет година осветљен: призор вредан дивљења могли су да виде сви који су ноћу пролазили Ибарском магистралом.

Од двадесетак постављених рефлектора остала су само два, остали су поломљени, а древни грда наставља да дели судбину своје градитељке Ирине (Јерине), супруге Деспота Ђурђа.

Директор Туристичке организације у Краљеву Милан Младеновић каже да би коначно требало одредити неког ко ће да брине о том вредном здању, да поправи штету, замени поцепану заставу на јарболу и поломљене рефлекторе.

До починилаца вандалских дела у Магличу и његовом блиском окружењу тешко је доћи, каже директорка Завода за заштиту споменика културе Гордана Тошић, која захтева од надлежних институција, пре свега полиције и инспекцијских органа, да стану на пут онима који беспомучно уништавају древни град.

Међутим, командир Полицијске испоставе у Краљеву Јовица Дошић тврди да у последње две године полиција није имала ниједну пријаву у вези са скрнављењем објекта, а да их је било, рекао је, сигурно би интервенисали у складу са законом и надлежностима МУП-а.

Прошле године италијанска регија Тренто издвојила је 100.000 евра за реконструкцију платформе и степеништа у објекту.

Данас је висећи мост преко Ибра забрањен за употребу, а стаза до града је готово неприступачна.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије