Читај ми!

Народна кухиња и у Иригу

У Иригу ће за неколико дана почети да ради народна кухиња чији ће рад, осим Министарства рада и социјалне политике, финансирати и локална самоуправа са два милиона динара.

Ириг је међу седамдесет две општине у Србији којима је на последњем конкурсу одобрено отварање народне кухиње. Оброци ће се спремати за око две стотине најугроженијих корисника.

Средоје Јоловић има 62 године, из Босне је у Ириг дошао пре десет година. Док је било посла, успевао је пристојно да живи. Сада је на ивици егзистенције, посебно након повреде, јер више није способан да ради.

Јоловић живи од мале помоћи која стигне из Црвеног крста, а храна са такозваног казана биће му једини дневни оброк. Он каже да би му то много значило, макар било и два-три пута недељно.

Јоловић припада групи најугроженијих Ирижана који ће моћи да се хране у народној кухињи. Корисника ће бити око две стотине.

Сви морају бити корисници материјалне помоћи, а предност ће имати лица из старих и самачких домаћинстава, породице из вишечланих породица са троје и више деце и угрожене ромске породице.

Отварање народне кухиње, коју је одобрило Министарство рада и социјалне политике, иницирали су локална самоуправа и Црвени крст Ириг.

Бора Ћирић, секретар Црвеног крста Ириг, нада се да ће та организација успети да помогне најугроженијима  и да ће народна кухиња опстати док год буде потребно.

Храну ће обезбеђивати Министарство рада и социјалне политике, док ће Ириг за народну кухињу издвајати два милиона динара из општинског буџета. Оброци ће се делити у просторијама Црвеног крста Ириг и у Удружењу пензионера у Врднику.

Да би били евидентирани као будући корисници народне кухиње, Ирижани се пријављују у Центар за социјални рад до 8. јуна.

Први оброци спремаће се у Дечјој установи "Дечја радост", која за сада једина има могућност да припрема већу количину оброка за потребе народне кухиње у Иригу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије