Читај ми!

Крагујевачки Страдивари

Jедини градитељ виолина у Крагујевцу, Борис Баталовић тајне заната учио у чувеној италијанској школи "Антонио Страдивари" у Кремони. "Крагујевчанку", своју четврту виолину, ствара на исти начин на који су то радили кремонски мајстори пре пет векова.

У Крагујевцу је отворен први атеље и радионица за израду и поправку гудачких инструмената. Такве радионице су реткост у Србији, а ова крагујевачка је посебна и по томе што је једини градитељ виолина у Србији тајне заната учио у чувеној италијанској школи "Антонио Страдивари" у Кремони.

Борис Баталовић до сада је направио три виолине, а сада ради на четвртој. То је иначе, прва коју прави у свом родном граду.

Крагујевчанка, како је назвао своју виолину, настаје на исти начин како су то и пре пет векова чинили мајстори из Кремоне, постојбине тог инструмента, у којој је израђена прва виолина баш у таквом облику.

Учио је од најбољих

Као што је од детињства сањао да оде у Кремону на школовање, Борис Баталовић се нада да ће му се испунити и друга жеља: да се његове виолине препознају по квалитету.

Тајна израде је у искуству. То је занат, објашњава Баталовић, као и сваки други, учи се од искусних мајстора, шегртује. А онда се ради много, како би мајстор постао толико вешт да ствара савршенство, како Страдивари.

У свом атељеу Борис и поправља гудачке инструменте. Таква радионица много значи у граду који има основну и средњу музичку школу и Факултет уметности.

"Ова радионица нам много значи", каже студент прве године Филолошко-уметничког фалутета. "Ја сам из Београда и мој мајстор је далеко, тако да сам до сада и за ситније поправке морао да путујем и много више новца да трошим."

Његова виола је поправљена и сада може поново да свира. Задовољан је и Борис. "За доброг виолинара", каже, неопходно је да добро познаје музику и да буде и музичар."

Борис Баталовић виолину свира од детињства, у Кремони се и издржавао од музицирањем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара