Читај ми!

Пинокио - несвакидашње позоришно путовање

Другачијим, и новим, читањем "Пинокија" Карла Колодија, драматург Спасоје Ж. Миловановић, редитељ Зоран Лозанчић и ансамбл крушевачког позоришта створили су представу која је одушевила и децу и старију публику.

Једна од најчитанијих дечјих књига на свету, "Пинокио" Карла Колодија, доживела је премијерну изведбу на сцени крушевачког позоришта.

Од првог минута представе, када се на сцени отварају корице многима најомиљеније дечје књиге, редитељ Зоран Лозанчић који се овога пута  потписује и као сценограф, наговестио је несвакидашње позоришно путовање, у којем се свет сагледава и очима деце и очима одраслих.

"Сви знамо да је то класика. Пинокио је најчитанија књига на свету. Игра се у скоро свим жанровима - као балет, опера, мјузикл, у луткарским представа, тако да је заиста био
 велики изазов да се нађе потпуно другачије читање од свих", каже редитељ представе Зоран Лозанчић. "Мислим да смо то и постигли и ја сам заиста задовољан."

Баш као и редитељ Лозанчић, којем је "Пинокио" четврти пројекат у крушевачком позоришту, задовољна је била и публика која је током читаве представе аплаузима бодрила глумце, уживајући у њиховим бравурама, сонговима,  раскошни костимима, маскама и маштовитим луткама Драгане Ђурић.

Лик главног јунака, дрвеног лутка па потом дечака Пинокија, на позоришној сцени уз подршку двадесетак чланова крушевачког ансамбла и групе даровитих средњошколаца, маестрално је оживела Марија Гашић Гајић.

"Како сам стала на даске и почела да говорим текст, Пинокио се просто негде родио, могу слободно да кажем, на прву", прича Марија Гашић Гајић. "Јако сам срећна што је тако било и што сам са лакоћом играла, али не могу да кажем да је представа била лака. Представа је енергична, има много сонгова, стално сам у покрету. Без лажне скромности, веома сам задовољна а рекла бих, по реакцијама, да је и публика."

Током седамдесетак  минута, колико представа траје, на сцени се смењују чудесни и свакодневни, тужни и весели, поетични и опори призори, који  показују утицај  друштва , са свим врлинама и манама, на одрастање.

"Најлепше што сам икад изговорио на сцени"

Крушевачки "Пинокио" није бајка по сваку цену, већ је смештен у реалистички оквир.

"Сви смо одрастали уз ову бајку, али она до вечерас није била мој фаворит, баш као што није ни Мандјафоко, лик који играм", објашњава Дејан Тончић. "Захваљујући изузетном тексту Спасоја Ж. Миловановића ствари су се промениле. У представи говорим један од најлепших монолога у којем Мандјафоко жали за позориштем и говори о томе како су га сви издали, што је нешто најлепше што сам икада изговорио на сцени."

И драматург Спасоје Ж. Миловановић задовољан је оним што су постигли: "Мислим да је наше читање Пинокија сасвим различито од свих до сада виђених. Суштина наше представе јесте да колико се човек промени набоље, толико је свет око њега бољи."

"Пинокио" је осма дечја представа на репертоару крушевачког позоришта које до краја сезоне очекују још три премијере и већ после прве изведбе јасно је да ће у њој једнако уживати и одрасли и деца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије