Читај ми!

Културни злочин у Врњачкој Бањи

Вредна, деценијама стварана уметничка дела, која су била изложена у централном парку у Врњачкој Бањи, буквално су чупана багерима. Таква "обнова" градског парка изазвала је огорчење грађана и културне јавности.

Обнова централног парка у Врњачкој Бањи подигла је на ноге културну јавност - оштећен је велики број споменика, препознатљивих симбола тог места. Скулптури Петра Хаџи Бошковића изгубио се сваки траг, а споменик академику Душану Радићу завршио је готово на сметлишту.

Вредна уметничка дела, стварана деценијама, на српским Бијеналима скулптуре, на очиглед јавности, су и буквално чупана багерима.

"Багером су их подизали и носили. То аутор више не може да призна као своје дело", каже професор Драгиша Обрадовић.

Приликом радова подигнут је и ниво тла, па је велики број скулптура са постољем утонуо у земљу и за више од двадесет центиметара.

"Они вероватно имају дозволу, али не смеју да уништавају и да мењају ауторска решења", каже професор Обрадовић. "Мене нико није консултовао, нити је консултован било од уметника и културних радника из Врњачке Бање."

Пројектант новог изгледа централног врњачког парка Владан Стефановић, архитекта из Трстеника, каже да је затечен реакцијом културне јавности:

"Не знам да ли је требало да контактирам са њима. Ја прво нисам био информисан да је то потребно. Овај пројекат је добио све законом потребне сагласности за реализацију."

Удружења ликовних уметника Србије, врњачки случај доживљава као културни злочин.

"У питању је примитивизам и вандализам", каже Вукашин Миловић, члан Управног одбора УЛУС-а. "То су скулптуре које су награђиване, које су створили познати уметници из бивше Југославије, из других земаља света."

Удружење ликовних уметника Србије упутило је надлежнима у општини Врњачка Бања захтев да хитно обуставе даље скрнављење културног наслеђа.

Одговор још нису добили.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије