Читај ми!

Прва реституција у Нишу

Први поступак за повраћај одузете имовине после Другог светског рата, после Београда и Новог Сада, почео је и у Нишу. У Србији је до сада поднето 2.500 захтева, у Нишу 450, а последњи рок је март 2014. године.

Процењује се да у Нишу право на повраћај имовине има око седам хиљада људи. Не постоји тачан податак о одузетој имовини, претпоставља се да је то око 400 објеката, али се не зна тачан број станова нити површина земљишта.

У нишкој канцеларији Агенције за реституцију кажу да ће по пресељењу у нове просторије, што би требало да буде до краја ове недеље, почети поступци и у другим градовима Нишког региона.

Старој нишкој породици Јовановић убрзо ће и правно формално бити враћени пословни простори у Душановој улици број 28. Добијању решења претходила је јавна расправа којој је, у очево име, присуствовала Јелена Јовановић Стојановић:

"Ја могу само да захвалим свом оцу што није губио наду и што је и нас укључио, јер нам је указао на могућности и права која имамо. Укључио нас је у цео поступак захваљујући томе што је педантно чувао сву документацију."

Јовановићи, који су последњих пет година плаћали кирију за ове локале, требало би да добију решење до краја недеље. После истека рока за жалбу, имовина ће после више од шездесет година поново бити њихова.

У Србији је до сада поднето 2.500 захтева, у Нишу 450, а последњи рок је март 2014. године. У Агенцији за реституцију процењују да ће бити поднето више од 50.000 захтева.

Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију, сматра да ће бити довољно новца да сви буту обештећени:

" Овај закон је и прављен тако да га је могуће извршити и у погледу новчаних средстава и у погледу капацитета државе."

Ипак, стари власници су и даље незадовољни предвиђеним поступком обештећења обвезницама. Кажу натурална реституција је много јефтинија од новчане.

"Контактираћемо и са новом владом како би дошло до измене овог закона", каже Александар Јанчић из Лиге за заштиту људских права и приватне својине. "Наиме, ми смо и даље при ставу да је супституција један од модела који мора да се унесе у овај закон, јер је то модел који државу Србију неће коштати ни један једини динар."

За новчано обештећење предвиђено је две милијарде евра, а обвезнице ће бити исплаћиване у року од петнаест година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије