Читај ми!

Мачвански "Доктор Живаго"

По узору на омиљени филм, двојица самоуких мајстора из Мачванске Митровице направили су санке, за које су многи заинтересовани. Иако још не знају да ли да их назову "Доктор Живаго", кавкаске или мачванске, прве санке настале у импровизованој радионици завршиле су код власника ергеле.

Тодор Стојановић и Бранимир Павловић из Мачванске Митровице поручују да ако изгубите посао, не очајавајте, већ да се окренете око себе и покушате да ни од чега направите нешто.

Самоуки мајстори, по узору на омиљени филм, направили су санке, за које су многи заинтересовани. Једино још не знају да ли да их назову "Доктор Живаго", кавкаске или мачванске.

Њима су потребни само оштра секирица и длето. Креативности и времена имају на претек. Бивши млинар Тоша и ронилац Брана знали су да се оригиналност свуда цени али нису ни слутили да ће их на пут до посла довести санке из омиљеног филма и шибље пронађено у околини.

"Сибовина је дрвеће које расте код нас испод Саве и по овим каналима, изузетно је квалитетно а људи га користе да њим пеку прасиће у фурунама. То је штета кад може лепо да се скува и обликује, а најквалитетније је дрво које постоји на нашим просторима", каже Стојановић. 

Објашњавајући како настају санке, Бранимир Павловић каже да на почетку имају идеју како ће оне изгледати, а онда је са поставком од материјала мењају и тако заједнички стварају.

Од огуљеног и скуваног шибља сибовине, јасена, бреста, граба пронађених по Мачви и Срему, прве санке настале су у импровизованој радионици, а завршиле су код власника ергеле.

"Ово ми је био хоби, а сад ми је главни посао, од тога живим", каже Тодор Стојиновић.

За оригиналност самоуких мајстора прочуло се међу туристичким центрима. Сада завршавају треће санке, а дрво је припремљено и за наредне.

"Људи се интересују и јављају али то је опет још један додатни део посла који треба неко уз нас да обавља", рекао је Бранимир Павловић  и додаје да за сада раде само њих двојица.

"Сада смо и мајстори и шегрти", додају а за прави бизнис кажу потребно им је много више од рада, гаранције за оригиналност и квалитет.

До јуче су били без посла а сада имају наду да ће бити интересовања и за друге уникате настале у њиховој радионици. Отуда и жеља да уз санке као дуг римском наслеђу своје средине направе и Сирмијумску галију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије