Читај ми!

Кикинђани помажу родама

Црвени крст у Кикинди у хуманитарној акцији прикупио је 718.000 динара за куповину термо-реанимационог стола за одељење Неонатологије кикиндске болнице. Нови сто је леп и користан поклон, али за повратак рода потребно је учинити много више, кажу Кикинђани.

Некима од медицинских уређаја у породилишту у Кикинди одавно је место међу музејским експонатима. Захваљујући акцији Црвеног Крста у том граду прикупљен је новац за куповину новог термо-реанимационог стола.

"Имамо три гинеколошка стола која су стара преко 45 година и можете замислити како се ми сналазимо и радимо на таквим столовима", каже начелник породилишта у кикиндској болници доктор Предраг Вељковић.

Термо-реанимациони сто, поклон Црвеног крста, представља значајну помоћ.

Секретарица Црвеног крста Аранка Фелбаб каже да им је циљ био да продајом новогодишњих честитки, календара и другим акцијама прикупе средства за овај уређај који је породилишту неопходан.

Доктор Гордана Бистричић објашњава да се сто користи у порођајној сали непосредно након рођења да би адаптација новорођенчета на спољни свет била што боља.

"Сто има термо грејач, а постоји и аспиратор који бебу ослобађа сувишног секрета и ту је кисеоник који се даје по потреби", објашњава докторка Бистрчић.

Прође и по неколико дана, а да се у породилишту не роди ниједна беба, док је прекида трудноће све више. Последњи подаци матичарске службе само потврђују суморну слику пада наталитета у Кикинди.

Матичарка Хелга Губачко каже да је 2000. године рођено 528 деце, а лани једва 450.

Кикинђани су бројним потписима подржали иницијативу за ограничење маржи и укидање ПДВ-а на храну и опрему за бебе.

И нови термо-реанимациони сто је, како кажу, леп и користан поклон, али за повратак рода потребно је учинити много више и на економском, социјалном и психолошком плану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије