Читај ми!

Два века толеранције

Основна школа "Фејеш Клара" из Кикинде, која ових дана обележава два века постојања, почела је са радом у склопу римокатоличке цркве као Парохијална народна школа. Данас је двојезична школа у којој се негује мултикултуралност.

Језик, култура, традиција, знање и толеранција већ два века негују се у Основној школи "Фејеш Клара" у Кикинди.

Школа је смештена у строгом центру града, у згради која је под заштитом државе. На њеном месту некада се налазила капела, у којој је временом кренула настава.

Ученица Ивана Будач каже да је њено друго име после Првог светског рата било "Основна школа број 2."

Школа тренутно има 266 ђака, а настава се одвија на мађарском и српском језику. Толеранција се, кажу, посебно негује.

"Дружимо се напољу на великом одмору, организујемо журке, правимо паное", каже Јелена Салкаи, ученица.

Ученици су веома поносни и на активности Ђачког парламента.

"Имали смо акцију прикупљања електронског отпада. Ту су деца из наше школе доносила електронски отпад који им је непотребан и ми смо то у школи продавали", каже Милорад Јакус, члан Ђачког парламента.

Током година, у школи се доста тога променило, почев од односа ђака и наставника, па до учила.

Милош Веселинов, наставник у пензији каже да раније није било компјутера и бројне технике па су деца била више заинтересована за наставу. И Радмила Вулић, такође, наставник у пензији каже да када је дошла да предаје, школа је била пуна деце, а сада се тај број, како каже, знатно смањио.

Директор школе Радован Степанов каже да је, поред све мањег броја ученика, проблем што школа споро прати трендове и интересовање ученика.

Поводом 200 година постојања школе "Фејеш Клара", вечерас ће бити одржана изложба фотографија, сутра свечана академија, а наредних дана представа на мађарском језику и свечана школска приредба.                                                                                                                                 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије