Читај ми!

Бојкот без ефекта

Позиву Националне организације потрошача да, на Светски дан потрошача, возачи бојкотују куповину горива на пумпама одазвао се веома мали грађана. У Србији постоји неколико прописа о заштити права потрошача, али се они углавном не примењују, јер грађани за њих и не знају.

Бојкот куповине горива, због честих поскупљења, прошао је без значајнијих ефеката. На позив Организације потрошача Србије одазвао се веома мали број грађана.

Позив на бојкот куповине производа други је за последње две године. Као ни претходни, ми овај, бар за сада, није дао значајније ефекте. Нове, више цене, потрошачи прећутно прихватају - па или купују мање или троше више.

Својим акцијама, кажу у Националној организацији потрошача, грађани могу да утичу на трговце да снизе цене. Последња акција је, поручују, испит зрелости.

"Када сви будемо схватили да се одређене ствари мењају на овакав начин, а не уредбама Владе - која некада може а некада не, да нас заштити - тада ће свакоме од нас бити јасно да ми јесмо та покретачка снага и да стварно можемо нешто да променимо", каже Зоран Николић, потпредседник Националне организације потрошача Србије.

Потрошачи могу да се боре за снижење цена и заштите своје интересе

У Европским земљама, у којима је животни стандард изнад нашег, и спремност потрошача да реагују у заштити сопствених интереса је већа. У односу на нас и разлике су бројне.

За разлику од потрошача у Европи, потрошачи у Србији скоро да не познају законску регулатову, а дефиниција грађанске иницијативе им је скоро непозната, па се позиви на бојкот или друге акције, углавном завршавају само на доброј вољи.

Нешто оштрији у ставу су социолози. Кажу да их не чуди незаинтересованост грађана за ову врсту иницијатива.

"Непознавање законских прописа и могућности које нам и Устав и држава, кроз своја правна акта пружају, да као грађани променимо нешто што нам се не допада, ми сматрамо да је погрешно и да је на нашу штету", објашњава социолог Јелена Десница.

Економисти нису сигурни да је бојкот куповине бензина адекватан избор. Професор Економског факултета Петар Веселиновић, сматра да је и избор производа за бојкот, овога пута, споран:

"Чини ми се да је овога пута изабран погрешан производ, а поготову што је и његова цена у великој мери детерминисана ценама на светском тржишту."

Бојкот појединих производа у Европи има ефекта, јер и трговци и потрошачи познају тржишна правила. Углавном, такве иницијативе за резултат имају снижење цена робе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара