Читај ми!

Млади сточари, пуне стаје

Међу власницима фарми млечних крава у општини Блаце много је младих људи којима је сточарство једино занимање. Пресудну улогу у опоравку сточарства у том крају имала је млекара која је увезла и поделила сточарима око три хиљаде јуница.

У блачком селу Драгуша, од стотинак домаћинстава, петнаестак се озбиљно бави сточарском производњом. Са њихових фарми високомлечних крава дневно се испоручује више стотина литара млека.

 

Најмлађи сточар Јован Бачевић има само четрнаест година и по завршетку школских обавеза редовно је на фарми, где помаже родитељима: "Мој посао је да бринем о кравама, учествујем у мужи и храњењу."

Док његови вршњаци слободно време, углавном, проводе уз рачунаре, Јован има другачија интересовања и нема дилеме чиме ће се бавити у будућности: "Тај посао највише волим, а моја породица планира да повећа број грла на тридесетак."

И на другом крају општине Блаце, у Вишеселу, такође су пуне штале. На фарми Бојана Симића више нема слободних места, па се озбиљно размишља и о изградњи новог објекта:

"На фарми имам тренутно двадесет три грла и дневно испоручујемо око три стотине литара млека. Планирам да направим објекат за 50- 60 музних крава."

Бојана Николића из Мреже за рурални развој не изненађује позитиван тренд у сточарству, чему, уз традицију и природне погодности, пре свега, по његовом мишљењу, доприносе сигуран пласман и одговарајуће цене млека.

"Смањује се број газдинстава са једном или две краве, док се истовремено повећава број газдинстава где постоје тзв. мини фарме, са десетак и више грла, што представља и мањи породични бизнис и што је, у суштини, веома добро за саму производњу."

Пресудну улогу у опоравку сточарства у општини Блаце, према мишљењу стручњака, имала је овдашња млекара, која је у претходних неколико година увезла и поделила сточарима око три хиљаде јуница, високог квалитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара