Читај ми!

Бесплатна припрема за школу

У шабачкој Школи за уметничке занате већ је почела припремна настава за пријемни испит. Осим што ће ђацима олакшати полагање испита, растеретиће и родитеље бар једне бриге, јер је двомесечна припрема за ту школу бесплатна.

До мале матуре и уписа у средњу школу има још три месеца. Стотинак шабачких осмака већ је решило дилему - куда после мале матуре. Двомесечна припремна настава Школе за уметничке занате овим основцима пут је до неког од десет понуђених обазовних профила.

Једна од оних којима цртање иде од руке је Марија Јеремић: „Ове припреме ће ми добро доћи јер желим да упишем ову школу, јер имам доста талента што се тиче цртања."
У припремној школи будући средњошколци сликају, вајају, цртају и, сви до једног, мисле да ће се уписати у уметничку школу.

„Волим уметност", каже Славољуб Ручнов. „И у мојој породици су сви уметници, брат ми је завршио уметничку школу, сад ми сестра иде. Волим да цртам, то ме некако ослобађа од свега."

За припремну наставу се пријавило се сто двоје основаца, више него свих претходних година. Подељени у шест група и, кажу, није им проблем да долазе ни после редовне наставе, ни викендом.

Будући професори уводе их у свет уметности, и сви кажу да су им часови веома занимљиви. Иван Бабич жели да научи јувелирски занат, али има и оних који још нису одабрали смер.

„Још се двоумим између стилског кројача, јувелира и аранжера", каже Софија Тодоровић.

„Овде их учимо основе цртања", објашњава Мина Ступар, професор практичне наставе. „Учимо их оно што је најбитније и што ће им олакшати да положе пријемни - композицију, валерске односе и друго."

Наредне школске године, у први разред Уметничке, како обично зову Школу за уметничке занате, моћи ће да се упише осамдесет четворо ученика.

„Искуство је показало да су ученици који су долазили код нас на припремну наставу много лакше положили пријемни испит", каже директорка Школа за уметничке занате Невенка Ђокић, „зато смо желели да изађемо у сусрет родитељима."

Колико им је припремна настава помогла, показаће пре мале матуре. Пријемни испит овде се полаже пре него у другим средњим школама. Они који се упишу, биће прва генерација Школе примењених уметности, како ће се од 1. септембра звати ова образовна установа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара