Читај ми!

Куће без дрва, пијаца без купаца

У Лесковцу је само десет одсто домаћинстава прикључено на даљинско грејање, док остала као огрев углавном користе дрва. Залихе су потрошене, па је Град за најугроженије грађане обезбедио по два кубика дрва која доставља на кућну адресу.

Око деведесет одсто грађана Лесковца за грејање својих домова користи дрва. Овако дугој и хладној зими нису се надали, па многима понестаје огрева. Кубик дрва кошта 40 евра, а за социјално најугроженије дрва је обезбедио Град.

Оштра зима истопила је залихе огрева у многим лесковачким домаћинствима. Дрва за "смедеревац" више нема, па прве дане марта породица Булатовић проводи уз кварцну пећ.

"Више од десет метара сам припремио и све је отишло", каже Радослав Булатовић. "Новца за друга дрва немам."

Крај грејне сезоне још није близу, па се грађани Лесковца сналазе како ко може.

Дан за набавку дрва је субота, али добре понуде има и радним данима. Беспарица, кажу продавци, али и цена, која је тридесет одсто виша него раније, чини своје.

Мирко Раичевић каже да се дрва слабо продају, метар дрва кошта 40 евра или 4.400 динара. За два метра, тако треба издвојити 8.800 динара. Сувише за трочлану породицу Николић која живи од 6.000 динара инвалидске пензије. За огрев су им, каже Радмила Николић, остале још само летве:

"Успели смо да купимо четири метра. Сва дрва су отишла, па сам скупила летве. Баш сам размишљала шта да радимо, кад ево стиже помоћ."

Помоћ Града од два метра огревног дрвета најугроженијим грађанима много значи. Камион је стигао и пред кућу Петровића, пет-шест дана пошто су се обратили Центру за социјални рад.

Град Лесковац обезбедио је у првом тренутку 50 метара огревног дрвета, међутим, потребе корисника социјалних давања су све веће.

Директор Центра за социјални рад Снежана Милојковић каже да ће сви који су се ових дана обратили Центру за социјални рад и кабинету градоначелника, добити дрва. Она је додала и да је акција тек почела и да су за ову намену издвојена додатна средства.

Само десетак одсто укупног броја домаћинстава у ужем градском језгру је прикључено на даљинско грејање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво