Читај ми!

Осмомартовска акција давања крви

Жене Расинског округа, поводом 8. марта, и ове године дале су крв. У 31. осмомартовској акцији добровољног давања крви у Крушевцу, прикупљено је више од 160 литара крви.

Око 360 жена из Расинског округа, уочи међународног Дана жена, укључило се у традиционалну акцију добровољног давања крви.  Осмомартовску акцију је пре 31 годину иницирела група жена добровољних давалаца из ИМК "14.октобар".

Племенита идеја брзо се прочула и убрзо су је подржале жене, не само из Крушевца већ и околних општина. Добар одзив није изостао ни ове године, а међу даваоцима био је и велики број мушкараца.

Стеван Драгићевић је дугогодишњи давалац и каже да је дошао да да подршку супрузи која је овде први пут, јер, како каже, сваки давалац спасава некоме живот.

Душица Драгићевић први пут даје крв, јер је желела да овај леп тренутак подели са осталима и помогне некоме.

"Одазвала сам се, јер смаграм да је то добро и хумано дело", додаје Љиљана Милићевић. "Ако људима не можемо да помогнемо на неки други начин онда бар можемо овако, да им дамо део свог здравља."

У породици Дане Миладиновић постоји традиција давања крви у сличним акцијама:

"Муж, ћерка, син и ја сматрамо да је ово хуман гест људи који знају да у тренутку невоље одређена јединица крви човеку спасава живот."

Традиција добровољног давалаштва у Крушевцу стара је колико и служба трансфузије - 57 година. Захваљујући њеној доброј организацији и сарадњи с Црвеним крстом, у осмомартовској акцији прикупљено је више од 160 литара крви.

Директор Завода за трансфузију крви у Нишу Зоран Станојковић каже да крв представља национално богатство једне земље и да је захваљујући женама града Крушевца и чињеници да је обављено близу 400 давања, ова акција једна од највећих у Србији:

"Прикупљена крв биће дистрибуирана свим оним центрима где буде била потребна. Посебно истичем добру сарадњу крушевачке трансфузије и општинске организације Црвеног крста које могу послужити као пример другим градовима."

Миломир Петронијевић, секретар Црвеног крста у Крушевцу каже да је важно да се добровољни даваоци одазивају на акције, јер је крв лек који не може да се купи:

"Уколико је не прикупимо на акцијама, практично не можемо да је доставимо тамо где је за лечење неопходна. Најважније је да ниједан пацијент не умре зато што нема крви и то се у Крушевцу никада није десило и на то смо поносни. Посебно нас радује податак да нам број младих давалаца стално расте. Први пут прошле године крв је дало чак 500 нових чланова, а на подручју Расинског округа лане смо прикупили близу 7.000 јединица крви."

Према статистици, у Србији је сваких 100 секунди потребан давалац крви како би се некоме спасао живот, а свакој четвртој особи, макар једном у животу, затреба трансфузија, што је, како кажу, довољно разлога да будемо солидарни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се