Читај ми!

Нушићева министарка у новом руху

Глумци Академског позоришта Студентског културног центра у Крагујевцу, поставили су ансамбл представу, Нушићеву Госпођу министарку. Припремили су је, кажу, уз минимална улагања, али велики труд и то за само неколико месеци.

После једногодишње паузе и успешне сезоне коју су обележила изузетно посећена извођења представе "Извињавамо се, много се извињавамо", глумци Академског позоришта Студентског културног центра у Крагујевцу, 2012. годину почињу премијером Нушићеве "Госпође министарке".

"Ја сам госпођа министарка" - колико смо често чули ову реченицу Живке Поповић? Толико пута изговорену, баш колико је било и различитих интерпретација улоге која је некада прославила Жанку Стокић. Од прве премијере прошло је више од осам деценија, али се Живка нимало није променила.

"Колико се обична, добра жена, а Нушић је управо тако окарактерисао Живку министарку његовог времена, разликује од обичне, добре жене нашег времена, баш толико се и његова минстарка разликује од наше", каже глумица Нина Недељковић Стевановић којој је поверена улога министарке.

Редитељ представе и уједно тумач лика популарног ујка Васе, Мирослав Петровић, објашњава због чега су Нушићеви ликови и данас тако популарни као и пре осамдесет година:

"И данас су на сваком ћошку понеки Животије Пантић, понеки Агатон и наравно Живка министарка. Моја идеја је била да направимо свевременску Живку и да се све оно што се Живки догађа, догађа увек и свуда."

Осамнаесторо младих глумаца из Крагујевца, неколико месеци је радило на адаптацији Нушићевог текста. Уз минимална средства, прикупљена од спонзора и пријатеља, али уз много труда, представи су дали сјај престоних позоришних премијера. Све је у глумцима, а остало је, кажу, питање доживљаја.

"Оно по чему се ова министарка разликује од других је управо министарка, односно Нина Стевановић, која је успела на свакој проби да ме поново изненади и да донесе нешто ново. То је увек тачно, духовито и шармантно", каже глумац Стојан Ђорђевић, који у представи игра шармантног господина Нинковића.

Одлазак у позориште, својевремно је била ствар отмености, али је Живка Поповић, недвосмислено показала да отменост није само привилегија већ и обавеза.

"Бити отмен није нимало лако, ни у једном тренутку. Увек вас та отменост негде превазилази и увек морате да се трудите, посебно када већ то нисте", закључује крагујевачка госпођа министарка.

Живкиним министровањем, Академско позориште крагујевачког СКЦ-а отворило је овогодишњу сезону. Своје сналажење у суровом свету комплекса и политике, показаће Нушићева Живка и на репризним извођењима 10. и 24. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво