Читај ми!

Чувари спасли белоглаве супове

Ова зима је била тешка и за белоглаве супове, понос и атракцију увачке клисуре. Није било хране, а оно што су чувари резервата обезбедили, уз много труда допремано је до хранилишта.

Нису само људе у нововарошком крају намучили мразеви и велики снег ове зиме. Без хране и услова за живот били су и белоглави супови, који су преживели само захваљујући чуварима. 

Док су једни на стенама, гладни и промрзли, други круже над хранилиштем, поучени искуством да у дубоком снегу и крај залеђеног језера, једини спас стиже из руку човека. Пријатељство орлова и њихових чувара, није прекинуто ни у данима када су се из завејаних нововарошких села спасавали, пре свих, људи.

Небојша Поповић, координатор чуварске службе СРП "Увац" каже да се орлови хране искључиво угинулим животињама и могу дуго да гладују, али да је на минус двадесет  то ризично исцрпљивање, поготово када, како каже, због подмлатка, пар напушта гнездо наизменично, само у потрази за храном.

Највеће птице Балкана, распона крила до три метра, овде су пронашле спас у временима која су претила изумирањем, а њихова улога чистача природе, отпорног чак и на антракс, јединствена је и незаменљива. То добро знају овдашњи сточари, а чувари резервата подсећају и на остале у југозападној Србији.

На оваква два хранилишта годишње се изнесе више од 50 тона меса, а како су мирољубиви, опрезни и стрпљиви, белоглави супови ће и овај жељно чекани оброк поделити са осталим птицама. Због своје лепоте и моћи, суп је био хералдички симбол и династије Немањића, а сада је његов птић маскота нашег олимпијског тима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво