Читај ми!

Домаћинско газдовање уродило плодом

Давање земљишта некадашњег "Џервина" у закуп, оживело је производњу у стакленику површине 6 хектара. После дугогодишње запуштености, у стакленику се поново производи квалитетно поврће.

Скоро 2.000 тона поврћа које је током прошле године убрано у књажевачком стакленику, најбоље показују да је тај објекат површине 6 хектара, упркос дугогодишњој запуштености, ипак било могуће оспособити за рад.

Некадашњи понос Пољопривредног комбината "Џервин", али и самог Књажевца, оживео је захваљујући општинском програму за давање пољопривредног земљишта у закуп. Иако је претрпео оштећења од снега, припреме за почетак пролећне производње увелико су почеле.

Део стаклених површина током ове зиме поломио се под тежином снега, па закупац објекта, Лесковчанин Бобан Стевановић, пред почетак нове производне сезоне мора поново да их обнавља.

Иако ће морати непланирано да замени још око 3.000 квадрата снегом поломљеног стакла, не одустаје од идеје да стакленик оспособи за производњу као у "Џервиновим" најбољим данима.

"Системи за кровно проветравање и наводњавање кап по кап обновљени су прошле године, док смо грејање успели да успоставимо само на малој површини за одржавање расада", објашњава Стевановић.

"Још то није у добром стању, реновирали смо колико смо могли, али нам је снег нанео доста штете. Планирамо да наредне јесени прикључимо на парно грејање бар три хектара, за зимску производњу. За стакленик је најважније да може да призводи и у зимским месецима, у јануару, фебруару или марту."

За садњу на три хектара у пролећној сезони деветоро стално запослених радника припремају око 200.000 биљака купуса, парадајза, салате, паприке и цвећа.

"Дванаест ари расада, била је и једина зимска производња у стакленику", каже Горан Ранђеловић. "У јануару и фебруару било је изузетно хладно, ложили смо, користили и грејаче на струју да сачувамо биљке и за сада је све у реду. Расад је у одличном стању."

Први плодови из књажевачког стакленика на тржиште ће стићи већ у априлу. Бобан Стевановић истиче да је задовољан прошлогодишњом производњом, али не и ценом поврћа на тржишту.

У овој сезони, нада се и бољим приносима и бољој цени, што би требало да му омогући да до краја године организује праву зимску производњу и запосли још десетак радника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво