Спасавање власинских коња

Док се на Власини полемише да ли су коњи на тој планини дивљи, напуштени или приватно власништво, ловци из Сурдулице организовали су се да им помогну. Коњи су изгладнели и, без обзира на то чији су, ловци су решени да их спасу.

Хладна зима и дубок снег покренули су полемику на Власини, да ли су коњи, који су ту већ годинама, дивљи, напуштени или приватно власништво. Тумачења су различита, а једно је сигурно: због великог снега и хладне зиме, коњи су изгладнели.

Ловци из Сурдулице покренули су акцију прикупљања помоћи, како би, без обзира на то чији су, спасли власинске коње.

Једно од завејаних крда пронашли су близу Божице, села на путу за Босилеград. Сат времена су их спуштали до главног пута да их нахране. А онда се изненада појавио локални откупљивач стоке са тврдњом да грла имају чипове и да су валсништво бизнисмена из Београда.

"Коњи имају папире, имају педигре, али власник ове године није могао да их отера, није добио субвенције", тврди сувласник коња из Божице Драган Алексов.

Ветеринарски инспектори у Врању кажу да не знају да су коњи приватни и да је власник, уколико постоји, по закону о добробити животиња одговоран за њих.

Мештани Божице који ниједном приватнику нису дозволили испашу стоке, не крију да виђају камионе са коњима на Власини и да су због штете које грла праве пољопривредницима тражили помоћ надлежних служби.

"Они долазе камионима, хватају их и иду даље", наводи Драган Рангелов, председник МЗ Божице. "То је исплатив бизнис, јер их они пуштају ту, они се угоје и онда их возе на кланицу и зарађују добре паре."

"Праве од њих кобасице и продају месо", додаје Драган Алексов. "Никада овде није било дивљих коња, ја и не знам како они изгледају."

На Власини, кажу, данас има око 90 коња, подељених у четири крда. Да ли су дивљи или питоми можда је најбољи показатељ то што допуштају људима да приђу врло близу.

Помоћ у новцу и храни за коње које свакодневно нападају вукови, ловцима стиже из свих крајева Србије. Међутим, зима на Власини траје до маја, а хране има још за три дана.

"Имамо јединствени задатак да спасимо ову лепоту која хода нашим ловиштем", каже Драган Костадиновић, председник Ловачког удружења "Врла" из Сурдулице. "У заблуди су они који који ове коње својатају, јер тврде да их чувају и хране."

Из Божице су нас испратили снег у марту и четири власинска коња која су, у потрази за храном или власником, сишла до центра села.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво