Читај ми!

Шабачка етида

У Шапцу, граду првог клавира у Србији, почело је 16. међународно такмичење младих пијаниста. Музичка школа "Михајло Вукдраговић", до недеље, угостиће 155 извођача и још толико професора и родитеља.

Шапчани ће у наредним данима уживати у клавирској музици коју ће изводити више од 150 младих пијаниста из Србије и још пет европских земаља, учесника 16. међународног фестивала.

Ана Родић из Београда има 10 година. Иако похађа две школе, каже да стиже и да се игра и да се припреми за такмичење уз озбиљну стратегију:

"Ја сам други пут у Шапцу, потребно је да се вежба, да се добро наступи и да будеш сконцентрисан. Музика је лепа, треба само да се вежба."

Пред излазак на сцену, не осећа се нервоза. Уз добру организацију, има довољно времена за тонску пробу и психолошку припрему. У важним тренуцима за младе музичаре, велика подршка и ослонац су родитељи, без чије помоћи нема успеха.

Марија Родић, Анина мајка каже да је опомиње да вежба, иде са њом на такмичења, вози је,  води рачуна о пробама, нотама и гардероби.

Чланови жирија шабачког такмичења и ове године су еминентни светски педагози који тврде да је сваки наступ за дете важан, посебно такмичарски дух и могућност да се упоређују.

Игор Лазко, професор клавира из Париза каже да је интересантно то што се види ко воли музику и свира из љубави, а ко зато што су му рекли да треба да свира.

Ко је најбољи, биће познато у недељу на завршном концерту и додели награда. До тада, Шапчани ће уживати у правим музичким вредностима младих пијаниста из Србије и још пет европских земаља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије