Читај ми!

Нишки проналазач пркоси Њутновом закону?

Изум Милије Стојановића из Ниша за производњу струје може користити енергију речних токова и ветра минималне брзине, брзине хода човека. Када би се уградио у хидроелектране, тврди проналазач, Србија би, без изградње нових електрана, могла да извози струју.

Професор математике из Ниша Милија Стојановић изумео је ротор са самоподешавајућим лопатицама, патентиран у Заводу за интелектуалну својину, чијом би се применом знатно увећала производњу струје у хидроелектранама.

Нишки проналазач тврди да би применом његовог изума, без градње нових хидроцентрала, Србија могла да постане извозник струје:

"Ротор са самоподешавајућим лопатицама које се могу направити од платна или алуминијума за производњу струје могу користити енергију речних токова, морских таласа и ветра минималне брзине, брзине хода човека."

Стојановић тврди да би се само применом тог проналаска на хидроцентрали, капацитет производње повећап за 20 до 30 одсто, што, како каже, значи да се уз минимална улагања могу задовољити све потребе наше земље за електричном енергијом.

Милија је покушао да са нишком Електродистрибуцијом свој изум примени на миниелектрани у Сићеву, међутим, за тако нешто нису добијене све потребне дозволе.

Малиша Божић, из Сектора за минихидроелектране Југоистока у Нишу, потврдио је да изум Милије Стојановића, уз помоћ воде и ветра, може знатно да повећа прозводњу струје, а да на хидроелектрани у Сићеву није примењен јер нису могли да пронађу инвеститора.

За патент заинтересовани Американци

Стојановићев патент је у међувремену заинтересовао Американце, тако да се може десити да најпре буде уграђен у америчке ветрогенераторе.

Нови проналазак, каже нишки професор, побија Њутнов закон да се тела не могу кретати супротно сили дејства.

Без обзира на то са које је стране из фена Милија усмеравао ваздух на лопатице хеликоптера он се кретао искључиво напред. Стручњаци за физику, међутим, сматрају да је реч о деловању три закона физике, поменутог Њутновог, акције и реакције и одржању импулса.

"Нема разлога да тврдимо да је ово решење потпуно другачије од ових закона. Једноставно ти закони важе, али тумачење ситуације које имамо код конкретног техничког решења треба прилагодити овим законима", каже Драган Гајић, професор на Природно-математичком факултету у Нишу.

Уколико, међутим, Стојановић заиста побија Њутнов закон онда је то, по мишљењу многих стручњака за физику, вредно Нобелове награде.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво