Читај ми!

Припреме за финале

У Мокрину, најпознатијем селу северног Баната, у недељу 26. фебруара, одржава се финале Светског првенства у надметању гусана.

Сви љубитељи гускова, како то кажу у Мокрину, нестрпљиво ишчекују недељу и финале Гусанијаде - Светског првенства у надметању гусана. У току су озбиљне припреме, али и велика очекивања, нарочито, код власника финалиста.

Гусани су кочоперни и кавгаџије, "помотаће" сваког ко им се приближи, па и свог власника. Мали Дика  је, међутим, сушта супротност.

"Ретко који гусан дозволи да га неко помилује. Ово је први гусан који воли да се мази", каже Душан Бајић, поносни власник мокринског финалисте.

Иако благе нарави, Мали Дика је изборио место у финалу. Састаће се са својим "ујаком", прошлогодишњим шампионом Мајстором, који је и сам, врло миран.

Без обзира на на привидну смиреност, Мајстор је у четвтфиналу већ показао да му у мокринским сокацима нема равног. Супарник је читавих седамнаест минута покушавао да га натера на бег, али није успео. Ово је уједно и најдуже надметање у двадесетшестогодишњој историји Гусанијаде.

Живица Терзић каже да је прошле године био у финалу, али није имао улогу фаворита, па ју је, како каже, свесно препуштао другима. Терзић додаје да гусани имају потребу за доказивањем, нарочито сада када је сезона парења.

Гусани једу најквалитетније зрневље, а ради добре кондиције одлазе у шетње и на пливање, а гушчари ових дана интензивно размењују искуства и тактизирају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара