Читај ми!

Крагујевачки синдикати траже помоћ државе

Синдикати пет предузећа из Крагујевца саопштиле су, у писму државном врху, да ће блокирати градске установе и саобраћајнице ако до 27. фебруара не буде решен проблем здравственог осигурања више хиљада крагујевачких радника, углавном запослених у предузећима у реструктурирању.

Крагујевачки оружари, који трећи дан протестују у Филијали републичког фонда за здравствено осигурање у Крагујевцу, у писму председнику Владе Мирку Цветковићу траже да пошаље преговараче који могу да реше проблем око 2.000 запослених у Застава оружју.

Њиховим захтевима придружило се и 2.200 запослених у другим предузећима у Крагујевцу.

Писмо, у којем траже састанак и да до 27. фебрура буде решен проблем здравственог осигурања, осим премијеру Цветковићу, упутили су и председнику Борису Тадићу и министру Небојши Ћирићу.

"У супротном, бићемо приморани да организујемо синдикалну борбу која подразумева блокаду централних установа у граду и кључних саобраћајница, а потом и организовани долазак радника у Београд", наведено је у писмима које су потписали председници синдикалних организација предузеће "Енергетика", "Застава Камиони", "21.октобар" , "Застава Инпро" и "Застава возила".

Наводећи да се обраћају у име "наших фирми и 2.165 запослених, од којих су 250 инвалиди и 4.500 чланова њихових породица, због проблема нерешеног здравственог осигурања у овој години", синдикални лидери кажу да, "упркос интензивним контактима са представницима владе и ресорним министарствима, тај проблем није решен, напротив на самом је почетку на данашњи дан".

Они подсећају да је реч о фирмама у реструктурирању чији запослени, већ дуже време, упркос раду у изузетно тешким условима, без грејања и адекватне заштите, испуњавају радне обавезе без икакавих проблема.

Према подацима синдикалних организација у Крагујевцу књижице нема оверене око 4.200 радника, а са члановима њихових породица то је најмање 10.000 људи који од 1. јануара не могу да затраже здравствену услугу, јер њихови послодавци за 2010. годину нису измирили доприносе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара