Читај ми!

Покољ оваца у Пепељевцу

Страдала скоро трећина стада оваца Ивана Рајковића из села Пепељевца код Крушевца. На лице места стигла је полиција, ловци и ветеринари, али се још са сигурношћу не може рећи ко је напао животиње.

Иван Рајковић из Пепељевца код Крушевца, затекао је једанаест прекланих и повређених оваца у свом тору када је ујутро кренуо да их нахрани. Када су суседи чули за несрећу, одмах су притекли у помоћ.

Комшија Радослав Врањанац каже да је покушао да помогне Рајковићима да спасу што се спасти може:

"Четири су овце смртно страдале. Ми смо морали принудно да закољемо три којима није било спаса, а још четири ветеринари тренутно ушивају и боре се за њихов живот."

Иван Рајковић, власник стада, каже да се такве ствари нису дешавале десетак година, колико се он бави овчарством:

"Штета је огромна и у овом тренутку износи око 1.500 евра. Биће још и већа ако се не спасу овце које ветеринари сада ушивају и ако не буде угинућа јагњади чије су мајке заклане."

Да се слична прича не понови прибојавају се многи домаћини у Пепељевцу, тим пре што се још не зна да ли су то урадили пси или вукови.

Докторка Наташа Чубрак из ветеринарске станице "Ав лаве" каже да су ловци, који су јутрос били на месту догађаја, рекли да трагови указују на то да су овце поклали пси луталице, али да се она са тим не слаже.

"Да су у питању пси луталице, који су гладни, они би највероватније појели овце, међутим, оне су само заклане и приклане", објашњава Чубрак.

Бојазан да је можда реч о вуковима унеле су и вести да су последњих дана мањи чопори  примећени у близини села подно Јастрепца и у долини Рибарске реке, али да људе и животиње још нису нападали.

Уколико се то догоди, упркос забрани групног лова, коју је због ванредне ситуације ресорно министарство прописало како се племенита дивљач не би узнемирила, Ловачко удружење у Крушевцу издаваће појединачне дозволе које ће омогућити да се штеточине одстреле.

Ко год да је штету у домаћинству Рајковића начинио, јагњад је поштедео. Домаћини ће наредних дана, кажу, будно мотрити да се слична несрећа не понови како би преостало стадо сачували. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво