Читај ми!

Бољковац на слободи

Јосип Бољковац пуштен на слободу, пошто је Уставни суд Хрватске поништио одлуку о притвору и о покретању истраге против њега. Бољковац, бивши шеф Озне, био је осумњичен за ратне злочине 1945. године.

Бивши шеф Озне, Јосип Бољковац (91), који је осумњичени за ратне злочине 1945. године над цивилима на подручју Карловца, вечерас је, након што је Уставни суд поништио одлуку о притвору и о покретању истраге против њега, изашао из затворске болнице.

"У лажи су кратке ноге, а правда је победила", рекао је новинарима Бољковац, који је из болнице изашао у пратњи свог адвоката Анте Нобила, и додао да је хрватски министар унутрашњих послова Томислав Карамарко имао планове да, како је оценио, његовим хапшењем добије већи број бирача.

"Немам ништа лично против њега, али то му неће користити. Ја сам веровао у правду", рекао је Бољковац, који је био први посткомунистички министар унутрашњих послова Хрватске.

Бољковчев адвокат Анте Нобило је рекао да је сам спровео истрагу и нашао особу која је починила злочин који се ставља на терет његовом клијенту.

Нобило је најавио да ће све доказе које је прикупио сутра предати државном тужиоцу Младену Бајићу.

Бољковца, који се креће на штакама, 2. новембра је спровело око 30 специјалаца који су опколили његову кућу и превезли га у Загреб где је истражни судија донео решење о спровођењу истраге по старом ЗКП-у, па му по том закону одредио притвор.

Истрага која од данас више не постоји, теретила је по командној одговорности Бољковца да је у мају 1945. године у Дугој Реси, као шеф комисије Озне за срез Карловац наредио привођење цивила, испитивање и ликвидацију коју је близу Дуге Ресе извршила 3. чета 1. хрватске бригаде КНОЈ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије