Читај ми!

Пуповац: Планирамо бољи резултат

СДСС намерава да освоји више од три мандата на изборима у Хрватској, поручио председник те странке Милорад Пуповац у интервјуу за Вечерњи лист. Мањине не морају бити уз власт да би решавале своје проблеме, сматра Пуповац наводећи да СДСС никоме неће нудити за коалицију.

Лидер Самосталне демократске српске странка (СДСС) у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да та странка намерава да на изборима у децембру освоји више од три посланичка мандата, јер три није број који одговара могућем учешћу Срба у хрватском парламенту, преноси Танјуг.

Пуповац је, у интервјуу за загребачки Вечерњи лист, рекао да се СДСС сасвим сигурно неће нудити никоме за коалицију и критиковао праксу да се на локалним изборима српски одборници скидају са листа других странака, како би се испунила квота за мањинске посланике.

Упитан да ли његова странка и даље мора да буде уз власт да би ефикасно заступала питања мањине, Пуповац је рекао да многи сматрају да је тако, али да то он никад није и не би рекао.

"Нисмо ми тражили коалицију са Санадером, него он са нама. Колико је Србима требало да се институције власти отворе за њихове проблеме, толико је држави и хрватској влади требало да покаже да има другачију политику према Србима. То важи и за сваку следећу владу", рекао је Пуповац.

"СДСС није имао пресудну улогу за освајање другог мандата Иве Санадера, а то што се стварао дојам да ми одлучујемо о формирању владе, то је био део различитих кампања", навео је Пуповац.

Сандер унео нове елементе у хрватски политички живот

На питање новинара зашто 2007. године није ишао у коалицију са Зораном Милановићем, шефом Социјалдемократа, Пуповац је рекао да није могао да прихвати да у тој коалицији буде и Хрватски демократски сабор за Славонију и Барању, на чијем челу је био злочинац Бранимир Главаш.

Пуповац сматра да је бивши премијер Иво Сандер унео нове елементе и нови профил ХДЗ-а у хрватски политички живот кад је у питању однос према мањинама, антифашистичкој традицији, Европи или сарадњи са Хагом.

"Одмакао је ХДЗ од десне националистичке према конзервативној странци, са елементима либералног понашања. Ми нисмо били једини који смо то препознали као добро за Хрватску и штета је да је тај тип политике, са свим што се после почело откривати, пао у озбиљну позадину", рекао је лидер СДСС-а.

Пуповац је похвалио премијерку Јадранку Косор зато што је наставила посао на путу ка ЕУ и борбу против корупције, као и да је успела да, у тим околностима, да сачувала минимум политичке стабилности у земљи.

Пуповац је рекао да неће замерити новој власти уколико она буде мислила да им припадници мањина нису потребни, као и да без мањина могу решавати питања међуетничких односа и повратка избеглица, мањинске политике и политичке толеранције, као и нове политичке културе у Хрватској.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара