Читај ми!

Папандреу поднео оставку

Премијер Грчке Јоргос Папандреу званично објавио да подноси оставку. Разговори о формирању нове грчке владе у застоју пошто је најмања странка напустила преговоре.

Јоргос Папандреу званично је поднео оставку. Међутим, састав нове грчке владе ни вечерас неће бити познат пошто је најмања странка која учествује у преговорима, напустила састанак који је водио председник Папуљас.

Разговоре о коалиционој влади прекинула је странка Лаос, која поред Пасока и Нове демократије учествује у преговорима. У кабинету председника Папуљаса кажу да ће разговори бити настављени сутра, јавља Би-Би-Си.

Лидер Лаоса Георгиос Каранцаферис је, пошто је напустио председничку палату, рекао новинарима да је тужно видети да и у критичном тренутку постоје игре стратегије између Папандеруа и лидера опозиције Антониса Самараса.

Иначе, име новог премијера, као и састав владе требало је да буду саопштени након састанка.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу раније је званично објавио да подноси оставку како би створио простор за нову коалициону владу, после чега је отишао на састанак са премијером Папуљсом који посредује у преговорима о новој коалиционој влади.

Папандреу је рекао да политичке снаге у Грчкој сарађују како би извеле земљу из кризе, да ће влада бити формирана упркос разликама и да ће се учинити све како би земља остала у зони евра.

Сада већ бивши премијер Грчке јуче је затражио од чланова своје владе да предају оставке како би се процедура убрзала.

Ко су потенцијални кандидати?

Папандреу и опозициони лидер Антонис Самарас три дана су преговарали о томе ко ће предводити нову владу до избора у фебруару, а у штампи се помињу имена четири потенцијална кандидата.

Позивајући се на изворе из две главне странке, Ројтерс преноси да су се страначки лидери договорили да нову владу предводи председник парламента Филипос Пецалникос, из владајућег ПАСОК-а.

Према незваничним сазнањима, место премијера понуђено је Лукасу Пападемосу (64), бившем заменику председника Европске централне банке, који је поставио низ услова за преузимање те функције.

Пападемос тражи да учествује у избору својих најближих сарадника, као и да добије више времена за спровођење програма штедње који је недавно усвојила ЕУ за Грчку.

Према најновијим извештајима агенција у игри за функцију премијера је и Василис Скурис, председник Европског суда правде, правне институције ЕУ чије је седиште у Луксембургу.

Поред поменутих кандидати су европски омбудсман Никифорос Диамантурос (69) и бивши министар финансија Панагиотис Румелиотис, који представља Грчку у Међународном монетарном фонду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара