Одбијене жалбе Јосипа Бољковца

Одлуком Жупанијског суда у Загребу, Јосипу Бољковцу одређен 30-дневни притвор због сумње да је одговоран за ликвидацију цивила 1945. године.

Ванрасправно веће загребачког Жупанијског суда одбило је жалбе бившег хрватског министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца на одлуке о покретању истраге и одређивању 30-дневног притвора, због сумње да је по командној линији одговоран за ликвидацију 21 цивила у мају 1945. на подручју Дуге Ресе код Карловца.

"С обзиром на тешке околности извршења кривичног дела прихваћена је аргументација истражног судије да Бољковцу одреди притвор", наведено је на интернет страницама суда.

Иако су одлука о спровођењу истраге и једномесечном притвору решењем ванрасправног већа постале правоснажне, адвокат Јосипа Бољковца, Анто Нобило најавио је подношење уставне тужбе јер је одлуке донео ненадлежни орган.

Кривично гоњење Бољковца треба се водити по правилима новог, уместо старог закона о кривичном поступку, односно уместо суда истрагу је требало да води Државно тужилаштво, рекао је Нобило.

Бољковац је био први хрватски министар унутрашњих послова после избора 1990. године да би са те функције био уклоњен 1991. јер се супротстављао политици екстремизма и ратних злочина над Србима.

Јосип Бољковац (91), који је био шеф Озне у Карловцу, ухапшен је 2. новембра у својој кући у Вуковој Горици, под сумњом да је наредио убиство 21 цивила у мају 1945. на карловачком подручју.

Након саслушања, одређен му је једномесечни притвор и налази се у загребачком затвору у Реметинцу.

Поводом хапшења Бољковца, Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске позвао је хрватску и светску јавност да их подрже "у отпору историјском ревизионизму којим се желе рехабилитовати поражене снаге у Другом светском рату, а Хрватску градити на основама супротним њеном Уставу".

У саопштењу које су потписали почасни председник САБА Стјепан Месић и председник Ратко Маричић, оцењује се да је хапшењем истакнутог антифашисте и првог министра полиције Хрватске "рукавица бачена у лице данашњој Европи, ослоњеној на антифашистичке темеље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије