Црква у Титовој школи!

Хрватска премијерка Јадранка Косор поклања Kатоличкој цркви политичку школу и спомен-дом у Кумровцу тврде хрватски медији. Бивши хрватски амбасадор у Ватикану сматра да је реч о предизборној "политичкој корупцији".

Премијерка Јадранка Косор поклониће Католичкој цркви некадашњу политичку школу Савеза комуниста Југославије у Кумровцу пишу данас хрватски медији, позивајући се на незваничне изворе.

Уз зграду школе вероватно ће бити придодат  и спомен-дом, као и мноштво других државних објеката у Хрватској, које Црква тражи као замену за имовину коју су јој одузели комунисти.

Пре неколико месеци, бискупе је дословце ухватила паника, јер су урађене анализе према којима је све мања вредност имовине коју јој Хрватска може понудити у замену, пише Вечерњи лист.

Зато су одлучили да убрзају процес повраћаја имовине, на који се Хрватска обавезала и уговором са Ватиканом, плашећи се да би могли да остану празних руку, када ХДЗ оде са власти.

У заједничком саопштењу Владе и Хрватске бискупске конференције са јучерашњег састанка каже се да су захтеви Цркве у складу са законом и да је одлука "усаглашени модел примерене накнаде за имовину одузету правним особама Католичке цркве".

Владина одлука о надокнади црквене имовине, донета месец дана пре избора, по мишљењу Ивице Маштрука, бившег амбасадора Хрватске у Ватикану, класична је политичка корупција.

"Јадрака Косор и ХДЗ споразумом купују наклоност и подршку хијерархије Католичке цркве. Влада је, пре само месец дана, основала посебно тело, брзо постигла договор и одмах разрешила дугогодишњи проблем.

Ако се то ради пред саме изборе, јасно је како је реч и о класичној политичкој корупцији", рекао је Маштруко за хрватски Т-портал.

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара