Читај ми!

Грци у ишчекивању владе

Грчка би данас требало да добије нову прелазну владу и премијера. Незванични кандидат бивши потпредседник Европске централне банке Лукас Пападемос.

Нови премијер Грчке прелазне владе требало би да буде познат данас поподне и на њеном челу ће се наћи, како се незванично најављује у Атини, бивши потпредседник Европске централне банке Лукас Пападемос, преносе агенције.

Лидер водеће опозиционе конзервативне "Нове демократије" Антонис Самарас је објаснио да ће нова влада "имати ограничну мисију"- да спроведе одлуке самита ЕУ о очувању еврозоне и да припреми ванредне изборе.

То је, како је рекао, и био разлог што је пристао да преговара са досадашњим премијером Јоргосом Папандреуом, пренела је агенција АНА.

Папандреу и Самарас, цимери из студентских дана, не крију међусобно ривалство које се у међувремену претворило у анимозитет.

Ипак, водећи грчки политичари су постигли договор о формирању прелазне владе националног јединства, а према званичним најавама, парламент би током ове недеље требало да изгласа поверење новом коалиционом кабинету.

Према писању атинске штампе, нови премијер ће највероватније бити Лукас Пападемос, бивши потпредседник Европске централне банке и председник Грчке централне банке, који је био сарадник премијера Јоргоса Папандреуа.

Један од кандидата за водећу позицију у новој коалицији је и европски омбудсман Никифорос Дијамандурос, преноси Ројтерс.

Нова влада против банкрота 

Први задатак нове владе биће да настави преговоре са европским институцијама и Међунардним монетарним фондом о новој транши кредита од осам милијарди евра, пошто се земља и даље налази на ивици банкрота.

Договор о формирању владе националног јединства у Бриселу је примљен са олакшањем, док су у Грчкој, међутим, различита реаговања.

Док једни верују да је ово "прва победа" и "историјски дан за Грчку", други су скептични пошто немају поверење у садашње политичаре, пре свега у водеће партије - ПАСОК и "Нова демократија".

Министар финансија Грчке Евангелос Венизелос, који је такође помињан као потенцијални кандидат за премијара, рекао је у Бриселу да његова земља сада има владу од "националне одговорности" која је у стању да спроведе мере строге штедње које захтевају страни кредитори.

''То је доказ наше опредељености и нашег националног капацитета да спроведемо програм и поново изградимо земљу", рекао је Венизелос на састанку министара финансија еврозоне.

Као најпогоднији датум за одржавање избора најављен је 19. фебруар. Међутим политички аналитичари у Атини упозоравају да би одржавање избора у фебруару могло још више да продуби политичку кризу.

Према последњим анкетама, ниједна странка не би могла да освоји већину гласова, па би земља могла да се суочи са дугорочном политичком трговином и губљењем времена око формирања нове владе. То би, на другој страни, могло још више да заоштри економску кризу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара