Читај ми!

Подигнута друга оптужница против Санадера

Против бившег хрватског премијера Иве Санадера данас подигнута оптужница за корупцију. Терети се да је примио 10 милиона евра мита од мађарске фирме МОЛ. Заседање суда било затворено за јавност.

Оптужно веће загребачког Жупанијског суда на јутрошњој седници потврдило је другу оптужницу коју је Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала подигла против бившег премијера Иве Санадера.

Он се терети за примање 10 милиона евра мита од председника управе мађарске компаније МОЛ Жолта Хернадија, у замену за препуштање управљачких права у Ини.

Одлуку већа под председавањем судије Јасне Смиљанић након седнице затворене за јавност новинарима је потврдио Чедо Продановић, један од Санадеровох адвоката.

На седници која је била затворена за јавност, веће је саслушало резултате истраге и доказе канцеларије, као и изјашњавање Санадера и његових адвоката.

Санадеру је прошле седмице почело суђење за ратно профитерство, односно да је 1994. и 1995. године као тадашњи заменик министра спољних послова, тражио и добио провизију од Хипо банке која је дала кредит.

Осим препуштања управљачких права у Ини, Санадер је, по данас усвојеној оптужници, требало да се договори и о склапању уговора о издвајању гасног пословања из Ине, то јест оног дела који ствара губитке, а који би преузела Хрватска.

Оптужницом је предложено и да Санадер, ако га осуде и пресуда постане правоснажна, држави врати десет милиона евра.

Медији нагађају да би, након потврђивања и те оптужнице, могло доћи до обједињавања судског процеса, што би одговарало и оптужби и одбрани.

Истрага се у случају Ина Мол од средине јуна водила и против Хернадија, али и бившег вицепремијера Дамира Поланчеца. Од кривичног гоњења Поланчеца се одустало, јер Канцеларија није нашла доказе да је помогао Санадеру у кривичном делу.

Пре подизања оптужнице државно тужилаштво није успело да добије исказ осумњиченог Хернадија, иако га је затражило од мађарских колега, а по писању медија, одбијање је образложено тиме да би преношење тражених података угрозило безбедност Мађарске. Након тога постигнут је договор да се казнени прогон Хернадија препусти Мађарској.

Санадер је тврдње о миту одбацио и на сведочењу пред саборском комисијом у октобру прошле године, као и крајем августа кад су га истражиоци Канцеларије о томе испитали у загребачком затвору Реметинец у коме се налази откако га је средином јула Аустрија изручила Хрватској.

И тада је поновио да су о појединостима спорног уговора били упознати сви чланови владе, коалициони партнери и тадашњи председник Стјепан Месић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво