Читај ми!

Каменград у настајању

"Андрићев град" у Вишеграду већ добија прве обрисе, а судећи према брзини изградње, биће потпуно завршен на лето 2014. године. Намера је да живот у Вишеграду више одговара Андрићевој литератури, него стварној историји, рекао је Емир Кустурица.

Готово стотину дана од почетка изградње, "Андрић град" у Вишеграду, посвећен сећању на нашег нобеловца, и први такав пројекат инспирисан литературом, већ добија свој изглед на ушћу Рзава у Дрину, недалеко од старог моста Мехмед паше Соколовића, у граду Андрићевог детињства.

Од планираних 20.000, под кров је стављено 6.000 квадратних метара простора.

Већ формиран страдун, изграђена градска кућа, позориште које ће имати 350 места и биоскоп. Биће ту и тргови, дућани и стари хан, црква, а све обложено старим каменом из Херцеговине, проткано духом Медитерана и ренесансе, али и стилом Отоманског царства и Аустроугарске монархије.

Судећи према брзини изградње, већ на лето 2014. године, "Андрић град" ће почети да ствара сопствену историју, и то премијером опере "На Дрини ћуприја", рекао је Емир Кустурица, идејни творац "Андрић града".

"Ово је град настао у намери да се један изгубљени период наше историје реконструише и да уметнемо нешто што ренеснса није успела да доврши и да живот људи у Вишеграду више одговара Андрићевој литератури него историји за коју не можемо рећи да је била наклоњена", рекао је Емир Кустурица. 

Захваљујући Каменграду, Вишеград ће привући око 200-300.000 туриста годишње.

"Идуће године Влада наставља са подршком и надам се да ћемо сви уживати у ономе што је не само градитељски него и уметнички израз онога што Емир Кустурица жели да уради", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић наглашава да је на овом пројекту запослено око 150 људи и да се очекује развој истим темпом.

Баш као чудо, чијим су каменим сводовима спојене обале и људи у 16. веку, сада крај Дрине настаје град у коме ће бити усидрене литерарне и историјске мисли, који ће спојити различите периоде бурних времена овог простора, а пре свега, и у славу Ива Андрића, бити својеврстан завет генерацијама.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво