Читај ми!

Договор о коалиционој влади

Грчки премијер Јоргос Папандреу и лидер опозиције Антонис Самарас постигли договор о коалиционој влади. Папандреу неће бити на челу нове владе, а у понедељак ће бити познато ко ће бити премијер.

21.17 - Грчки премијер и лидер опозиције постигли договор о коалиционој влади. Сутра ће бити познато ко ће бити нови премијер, преноси Ројтерс. 

20.43 - Завршени разговори Папуљаса, Самараса и Папандреуа, јавља државна телевизија. 

19.40 - Почео састанак председника Папуљаса, премијера Папандреуа и вође опозиције Самараса.

17.50 - Уколико буде постигнут договор међу страначким лидерима, премијер би могао већ данас или сутра да поднесе оставку, наводи члан кабинета.

16.22 - Јоргос Папандреу затражио од председника Папуљаса да одржи заједнички састанак са њим и лидером Нове демократије Антонисом Самарасом, преноси Ројтерс.

14.58 - Верујем да смо веома близу постизања консензуса, изјавио за грчку телевизију представник владе Ангелос Толкас.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу и лидер највеће опозиционе странке Антонис Самарас постигли су договор о новој коалиционој влади, саопштено је из кабинета председника Карлоса Папуљаса.

Договор је постигнут након преговора које је водио председник Каролос Папуљас, али је остао недовршен, јер тек треба да се договоре о томе ко ће бити нови премијер.

Нови састанак је заказан за сутра, како би био постигнут договор о томе ко ће предводити коалицију, пошто Папандреу неће бити на челу нове владе.

Последњих дана спекулише се да би то могао бити садашњи министар финансија Евангелос Ванизелос, преноси Би-Би-Си.

У саопштењу се, такође, не помиње колико дуго ће трајати привремена влада пре него што буду расписани избори.

Портпарол владе Илијас Мосијалос изјавио је да ће, ако све буде по плану, нова влада положити заклетву у року од недељу дана.

Договор је постигнут уочи састанка министара финансија Еврозоне, у Бриселу. Немачка поручује да је пред Грчком још много посла.

"Ноћашњи разговори у Атини разбудили су многе Грке, који су схватили да не желе да доведу у питање Европску унију и останак у њој. Грчка мора да уради домаћи задатак, ма колико то болно било. Грчки народ зна да ће се земља наћи на ивици амбиса, ако не ураде оно што се од њих тражи", рекао је Министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле.

Лидер опозиције Антонис Самарас је, раније данас, после билатералног сусрета са грчким председником Каролосом Папуљасом, изјавио је да је спреман да помогне у формирању владе националног јединства, али да би Папандреу требало да поднесе оставку како би се превазишла криза у земљи.

"Све док Папандреу не зна шта треба да уради, он представља препреку за доношење одлука. Решен сам да помогнем и ако он поднесе оставку све ће ићи својим током", рекао је Самарас.

Из табора Папандреуа током дана стизале су информације да премијер неће поднети оставку пре него што буде постигнут договор о коалиционој влади и именован нови премијер, као и да Папандреу није заинтересован да задржи функцију.

Несугласице су постојале и у вези са датумом избора, пошто је Папандреу желео да избори буду одржани тек кроз неколико месеци, док је Самарас тражио хитно расписивање избора. 

Представници ПАСОК-а и Нове демократије предвиђају да ће колаициона влада бити кратког века, што је и био један од услова опозиције, јер је њен основни циљ да у кратком року обезбеди ратификацију најновијег споразума о помоћи Европске уније.

Додатни притисак за формирање владе националног једниствао дошао је и из Европске уније, која је данас дала рок од 24 сата за постизање договора.

Европски комесар за економију и финансије Оли Рен рекао је да министри финансија из земаља које користе јединствену валуту инсистирају на томе да њихов грчки колега Евангелос Венизелос на сутрашњем састанку у Бриселу предочи план о влади националног јединства.

Грчка криза, која прети да земљу гурне у банкротство заоштрила се у понедељак када је Папандреу изненада најавио да ће расписати референдум о споразуму који је за превазилажење дужничке кризе понудила ЕУ.

Предлог о референдуму је изазвао незадовољство међу европским званичницима и уздрмао финансијска тржишта.

Грчки премијер је повукао предлог о референдуму у четвртак пошто је Самарас назначио да ће подржати европски споразум, а влада је у петак тесном већином "преживела" гласање у парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво