Читај ми!

Папандреу тражи ширу подршку

Ускоро преговори о формирању нове коалиционе владе, најавио грчки премијер Јоргос Папандреу. Спекулише се да би нови премијер могао да буде министар финансија Евангелос Венизелос. Опозиција тражи оставку Папандреуа и ванредне изборе.

Дан пошто је грчки парламент изгласао поверење влади Јоргоса Папандреуа, опозиција тражи ванредне парламентарне изборе, док премијер позива на формирање владе националног јединства.

Папандреу поручује да му није стало да очува позицију премијера, већ да у изузетно опасним временима за Грчку избегне изборе и сачува чланство земље у зони евра.

"Као што сам синоћ рекао у парламенту, нисам прикован за позицију премијера и учинићу све да добијемо владу широког консензуса", рекао је Папандреу после састанка са председником Карлосом Папуљасом.

Папандреу је најавио скори почетак преговора о новој коалицоној влади, чији би задатак био да обезбеди подршку парламената за план за спас Грчке.

"Ово је тренутак велике одговорности за све нас. Не видим други пут осим консензуса и лично ћу учинити све да се та сарадња оствари за добробит нације", рекао је Папуљас.

Извори укључени у преговоре кажу да би нови премијер могао да буде актуелни министар финансија Евангелос Венизелос.

Лидер Конзервативне опозиције Андонис Самарас спреман је да подржи привремену коалициону владу, која би усвојила пакет ригорозних мера штедње договорених у Бриселу, али само под условом да Папандреу поднесе оставку и да се распишу ванредни избори.

"Желим да поручим и Грцима и Европљанима да прихватамо резове и структурне реформе, садржане у споразуму са Европском унијом. Тражимо само једно - да се вратимо нормалном животу и одржимо изборе, како бисмо изашли из ове ноћне море, стабилизовали земљу и обновили њен углед у свету", каже Самарас.

Могућа подршка опозиције

Самарас ће сутра разговарати са председником Грчке о могућој подршци усвајању новог пакета мера штедње договореног у Бриселу.

Професор политичких наука на Атинском универзитетзу Илијас Николакопулос сматра да је за лидера опозиције Самараса једнако тешко и да учествује и да не учествује у преговорима о новој влади.

"Без учешћа Нове демократије, не може се формирати влада националног јединства. Такође, сматрам да Папандреу неће одмах поднети оставку, а то и не може да уради док се не утврде састав и програм нове владе" оцењује Николакопулос.

Иначе, јуче је до последњег тренутка било јако неизвесно хоће ли влада добити поверење, с обзиром на то да су поједини посланици владајућег ПАСОК-а најављивали да неће пружити подршку премијеру и лидеру странке.

Раздор у владајућој странци почео је пре недељу дана када је Папандреу рекао да ће расписати референдум о европском плану помоћи. Неколико посланика је своју подршку условило разговорима о формирању владе националног јединства.

Папандреу је, ипак, остао на функцији, пошто је поверење влади дало 153 посланика, док је њих 145 гласало против.

Међутим, аналитичари оцењују да је Папандреу остварио Пирову победу и да је крај његове власти известан.

ЕУ о Грчкој 

Ишчекивајући гласање у грчком парламенту, лидери Европске уније упозоравали су на могуће сценарије уколико Грчка влада не реши унутрашње несугласице.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да Грци морају да реше своје проблеме или да напусте евро.

"Уколико Грци оду, имаћено лоше последице на државе чланице ЕУ укључујући и Велику Британију, изјавио је Камерон на самиту Групе 20 најмоћнијих и привреда у брзом успону који се одржава у Кану.

Камерон је навео да криза еврозоне лоше утиче на Британију, а да грчка криза представља један њен аспект.

Британски дневник "Дејли меил" јуче је објавио да је немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила Грчку да ће бити избачена из Европске уније на 10 година уколико не одустане од одржавања референдума о чланству у еврозони.

Меркелова је поручила Грчкој да неће остати само без пакета помоћи и морати да иступи из еврозоне, него да ће на 10 година бити избачена из чланства у ЕУ ако не одустане од референдума и не прихвати предложени план помоћи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво