Читај ми!

Договор са опозицијом?

Кризни министарски састанак грчке владе завршен. Јоргос Папандреу нуди преговоре опозицији. Грчки премијер демантовао вест Би-Би-Сија да ће понудити оставку. Све више посланика и министара из редова Папандреуове странке оштро се противи расписивању референдума о помоћи ЕУ.

16.23 - Министарски састанак завршен. Папандреу рекао да је спреман да преговара са опозицијом како би било постигнуто компомисно решење.  

14.17 - Није предвиђена могућност да нека чланица напусти еврозону, а да не изађе из ЕУ, каже портпаролка Европске комисије Каролина Котова, позивајући се на споразуме Уније.

14.15 - Грчки премијер Јоргос Папандреу неће понудити оставку. Папандреу је у обраћању јавности, преко националне ТВ, демантовао вест Би-Би-Сија.

Грчки премијер Јоргос Папандреу понудио је опозицији одржавање разговора и циљу решавања политичке кризе и омекшао свој став о расписивању референдума. 

"Разговараћу са опозиционим лидером Антонисом Самарасом како би постигли шири консензус о наредним корацима", рекао је Папандреу.

Према његовим речима двојица високих званичника владајућег ПАСОК-а биће задужена да воде преговоре са опозицијом.

Грчки премијер захвалио се опозицији на подршци економског плана и додао да не би било потребе за расписивањем референдума уколико би опозициони посланици и формално подржали план у парламенту.

"Биће ми драго ако не распишемо референдум, који никад није био сврха сам по себи. Драго ми је што је ова дискусија многе дозвала памети", рекао је Папандреу.

Вест о намери Папандреуа да понуди оставку објавио је прво Би-Би-Си, позивајући се на сопствене изворе у Атини, али је касније грчки премијер лично то демантовао на националној телевизији.

Раније данас лидер опозиционе Нове демократске партије Антонис Самарас рекао је да треба формирати привремену и прелазну владу са два циља. Први је да одмах распише изборе, а други да ратификује план помоћи ЕУ који је тренутно на дневном реду.

Из канцеларије грчког премијера речено је да референдум неће бити расписан, уколико највеће политичке партије постигну договор, јер, како се наводи, "не постоји разлог за референдум, ако две највеће странке постигну консензус".

Папандреу је, иначе, изложен жестоким критикама и оспоравањима и из редова властите странке.

Тако се министар финансија Евангелос Венизелос успротивио премијеровом плану за одржавање референдума, сматрајући да учешће Грчке у зони евра не може зависити од референдума и да пажња мора бити усмерена на брзо добијање новца за спасавање земље из дужничке кризе.

"Грчка позиција у еврозони историјско је достигнуће земље које се не сме довести у питање, нити сме да зависи од референдума", истакао је Венизелос. Грчкој је, до 15. децембра потребна инјекција готовине од ЕУ и ММФ-а, односно следећа транша међународне помоћи у износу од осам милијарди евра, рекао је министар.

Папандреу, који је у понедељак увече неочекивано најавио референдум о новом споразуму о помоћи, усвојеном прошлог четвртка у Бриселу, сада покушава да спречи пад владе, уздрмане својим потезом.

Међутим, раније данас два посланика владајуће Социјалистичке партије рекла су да неће уопште учествовати у раду сутрашње седнице на којој ће се гласати о поверењу влади, чиме социјалисти губе танку већину у парламенту, односно имаће 150 од 300 гласова, преноси Телевизија Нет.

Грчки премијер још теоретски може да добије поверење, али ће то зависити од броја посланика који ће учествовати у гласању. У овом тренутку, мали су изледи да ће опстати, наводи агенција Франс прес.

Посланици ПАСОК-а који не желе да гласају противе се Папандреуовој намери да одржи референдум о европском плану помоћи, чему се, такође, противи и пет његових министара.

Истраживања јавног мњења показују да се већина Грка противи међународним зајмовима који су условљени оштрим мерама штедње, али да су за останак у еврозони.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара