Читај ми!

Санадер: Нисам крив!

Бивши хрватски премијер Иво Санадер изјавио пред судом у Загребу да се "не осећа кривим" за ратно профитерство и узимање око 483.000 евра провизије од Хипо Банке средином деведесетих.

На суђењу пред Жупанијским судом у Загребу, бивши премијер Иво Санадер изјавио је није крив поводом оптужби за ратно профитерство, односно тражење и примање око 483.000 евра провизије од аустријске Хипо Банке током 1994. и 1995. године.

Санадеру је претходно прочитана оптужница, а потом је почело изношење уводних речи тужилаштва и одбране.

Бивши хрватски премијер пола сата пре почетка расправе доведен је у суд под јаком полицијском пратњом, а због великог интересовања одобрен је директан пренос читања оптужнице.

Први покушај почетка суђења крајем прошле седмице није успео јер је Санадер, по оцени вештака, био неспособан за праћење расправе због повишеног крвног притиска и неправилног рада срца.

Из суда је превезен у болницу где је преко викенда прегледан и у понедељак враћен у затвор "Реметинец" одакле ће долазити на расправе. Ово је први судски поступак против бившег премијера, осумњиченог у низу корупционих афера, али и прво суђење за незаконито богаћење за време рата.

Санадера тужилац терети да је за време рата тражио и добио провизију док је као заменик министра спољних послова с аустријском Хипо Банком договарао кредит за државу.

Санадер је оптужен и за примања десет милиона евра мита од председника управе МОЛ-а Жолта Хернадија како би мађарској нафтној компанији препустио управљачка права у "Ини".

Уз афере о незаконитој продаји струје "Хрватске електропривреде" и погодовању компанијама Роберта Јежића осумњичен је и у афери "Фими медија" у којој је однедавно под истрагом и ХДЗ чији је Санадер био председник до 2009. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара